Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avgång kan påverka regering i Irak

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 16.41
Tänker inte avgå.

Fyra månader efter valet i Irak har ännu har ingen regering tillsatts. På onsdagen avvisade premiärminister Jaafari alla krav på att han ska avgå för att påskynda regeringsbildandet. Men kravet på hans avgång växer i den shiamuslimska valalliansen.

I en intervju med tv-bolaget BBC anslöt sig sig vicepresidenten Abdel Mehdi till dem som kräver att Jaafari överlämnar regeringsbildandet till någon annan och han antydde starkt att denna någon borde vara han själv.

Men Jaafari svarade direkt i en intervju med den brittiska tidningen Guardian att han inte tänker träda tillbaka. Det förefaller därmed ha blivit en farlig motsättning inom själva den shiamuslimska alliansen.

Bara en rösts övervikt
Den alliansen segrade i parlamentsvalet i december och tidigare i år gav den den sittande premiärministern Jaafari i uppgift att leda den nya regeringen, men bara med en rösts övervikt och hans motkandidat var just Abdel Mehdi.

Shiamuslimerna har ingen egen majoritet så de måste därför få stöd från kurder, sunniter eller sekulära partier.

Men Jaafari har varit kontroversiell. Kurderna är emot honom bland annat för att han inte visat sig beredd att ge den oljerika staden Kirkuk till dem och sunniterna är tveksamma, eftersom polisen använts som ett slags dödsskvadroner under Jaafaris styre, anser sunniterna.

USA motarbetar
Även USA har motarbetat Jaafari, eftersom de anser att han är för islamistiskt inriktad, medan hans motkandidat Mähdi däremot står för en mer marknadsliberal linje.

Jaafari stöds dock av den alltmer mäktige unge radikale förkunnaren Moqtada al-Sadr, som både har många parlamentsplatser men framför allt en egen stridsberedd milis.

Mehdi i sin tur kommer från det shiamuslimska partiet SCIRI, som också har sin välbeväpnade Iranutbildade milis.

Svårt för eventuell ny regering
I värsta fall kan det komma till sammanstötningar mellan olika shiamuslimska milisgrupper i ett läge när framför allt USA trycker på för att det ska bildas en bred koalitionsregering, som omfattar alla befolkningsgrupper.

Oavsett vem som till slut blir premiärminister kommer en eventuell ny koalitionsregering ha en extremt svår uppgift, inte minst i att bestämma vad man ska göra åt de olika milisgrupperna, som mer och mer tagit över den verkliga makten i Irak.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".