Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läskrecept ändras efter bensenlarm

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 16.55

Efter testerna som visar att läsksorterna Fanta Apelsin och Jaffa innehåller det cancerframkallande ämnet bensen vill nu Spendrups, som tillverkar Jaffa, ändra receptet. Coca-Cola, däremot, tänker inte ändra sitt recept på Fanta Apelsin.

– Bensen är ingenting positivt att ha i livsmedel och i drycker, så därför gör vi allt, nu när vi känner till problemet, för att försöka få ner halterna till ett absolut minimum, säger Jens Spendrup, vd för Spendrups.

I hyllorna på Hemköp i Farsta i södra Stockholm står läskedryckerna Jaffa och Fanta Apelsin kvar, trots testerna som visar att de innehåller bensen. 

I linje med rekommendation
Det är helt i linje med Livsmedelsverkets rekommendation, för enligt den är halterna så låga att konsumenterna inte bör oroa sig.

Men Livsmedelsverket menar ändå att tillverkarna har ett ansvar att minska bensenhalten.  

– Bensen är ett sådant ämne, så att även om du exponeras för väldigt låga halter av det, så utgör det en liten, liten förhöjning av hälsorisken. Det är därför som man är angelägen om att minimera exponeringen av bensen, säger Lillianne Abramsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket.  

Och det här får stöd av kunderna Joakim Fenndahl och Therese Nilsson på Hemköp i Farsta.

– Jag vet inte exakt hur det måste gå till, om man kan få bort allt, det är väl mycket tillverkarens ansvar, tycker jag, säger Joakim Fenndahl. 

– Bara att risken finns, det känns inte så kul, att få i sig det över huvud taget. Även om det är låga halter, så finns det ändå där, säger Therese Nilsson.

Första testerna i Sverige
Testerna är gjorda av företaget Consumer Content på uppdrag av Göteborgs-Posten. Det är de första testerna i Sverige efter larmet om att det kan finnas bensen i läskedrycker.  

Bensenet uppstår när konserveringsmedlet natriumbensoat reagerar med c-vitamin.

Men på Coca-Cola som tillverkar Fanta Apelsin ser man inga skäl till ändring.  

– Bensen finns också i en mängd andra livsmedel och i vattnet vi dricker, så vi ser ingen anledning till ändring i detta nu. Produkterna är säkra att konsumera, säger Peter Bodor, informationschef på Coca-Cola Sverige.  

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".