Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan den 8 april 2006

Publicerat onsdag 5 april 2006 kl 20.38

Bloggkrönikan handlar om fotbollens och dess sponsorers eventuella ansvar för prostitution och människohandel.

Sluta hyckla, fotbollstorskar! utbrister Erik Thalin med anledning av den debatt som Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström satte igång med sitt utspel om att bojkotta fotbolls-VM som ett led i kampen mot prostitution och människohandel.

På sin blogg Samtidigt hos Erik skriver han att Jämo har valt

”ett enkelt och provocerande sätt att uppmärksamma något som egentligen är långt mer komplext. När unga kvinnor och män luras att lämna sina hem och tvingas in i prostitution handlar det inte om något annat än modern slavhandel. Problemet är gigantiskt och under fotbolls-VM kommer det att bli än större eftersom efterfrågan på unga kvinnokroppar kommer att öka drastiskt.

Som vanligt när idrott, sex och könsroller kommer upp på agendan börjar ett kollektivt urskuldande utan dess like. Är det någon som minns hur det lät för lite knappt ett år sedan då några skamsna hockeykillar satt med sina ironiska hockeyfrillor och ursäktade sig för att man haft sex?” 

Anders W med bloggen Rabulist riktar sökarljuset mot Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell:

”Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgströms utspel … har gett eko och säkert var det fotbollsförbundets Lars-Åke Lagrells självmål som gjorde att det small ännu högre. 

Varför kunde inte Lagrell sitta ner i båten och säga att han vill medverka till att det tas upp en diskussion inom förbundet om hur fotbollsvärlden, inklusive supportrar och spelare, förhåller sig till den människohandel som dyker upp i svansen av större fotbollsevenemang? 

Nu blev det bara pjoskigt, gubbigt och prostitution är alltid fel, Lars-Åke! Jag är inte en av de supportrar som du menar skulle bli förbannade om Sverige bojkottade VM för att visa vad fotbollslandet Sverige tycker. Något måste göras för att sätta stopp för sexhandeln i samband med fotbolls-VM!” 

Pär Engholm med bloggen Prometheus tycker visserligen, som många andra bloggare, att Jämos bojkottförslag är befängt men undrar ändå om inte fotbollen kan klandras för vad som tilldrar sig utanför planen.

”Hur kommer det sig att fotbollen, av alla sporter, drar till sig sådana drägg som huliganer, torskar etc? Är det kanske så att själva sporten i sig, eller i alla fall utövarna av denna sport är av sådant slag att det är en naturlig förlängning av själva inställningen hos dem som kommer till uttryck även utanför planen? Hormonstinna, aggressiva mannar som betraktar motståndarlaget som kräk och kvinnor som lovliga måltavlor för sexistiska anspelningar och kommentarer. Alla som har utövat denna sport kan vittna om hur det kan låta i omklädningsrummet före och efter matcherna eller vid träningarna: Hur framförallt sexistiska skämt haglar och hur kvinnor betraktas som något objekt för nedläggningstävlingar.

Den förfärliga kulturen i och kring fotbollen måste förändras om det ska bli en värdig kulturbärare och ’folkfest’ som så många kommentatorer talar om idag efter Borgströms uttalande.  

Förhoppningsvis ger dock Borgströms förslag någon inom denna gigantiska rörelse någon liten tanke om hur den egna kulturen gestaltar sig. Låt oss hoppas det, och inte att det ryggmärgsreflexartade svaret blir ett grabbigt garv.” 

Johanna Parikka Altenstedt med bloggen Helsinki-Stockholm vill ha ett mer ekonomiskt fokus.  

”Det finns ett sätt för oss alla att visa vår avsky för prostitution och särskilt för människohandeln i samband med VM i fotboll i Tyskland. Man behöver bara klämma hårt där det känns - på pungen. Penningpungen. VM är beroende av sponsorer som vill ha publik för att få bra reklam för sina produkter och företagsimage. Det enklaste sättet att komma åt problematiken är att helt enkelt tala med sponsorföretagens styrelser och hjälper inte det se till att organisera några miljoner kvinnor som bojkottar t ex mobila tjänster, elbolag och ölmärken eller bilar som finns bakom VM-reklamen. Man skall inte stirra sig blind på vad staten och föreningar kan göra - glöm ej marknadsekonomin! Men det är hög tid att börja nu. Vi kan börja med svenska sponsorföretagen.”

Citerade bloggar:
Erik Thalin: http://samtidigt.blogspot.com/2006/04/sluta-hyckla-fotbollstorskar.html#i1144190136
Anders W: http://www.rabulist.se/?p=351
Pär Engholm: http://prometheuslight.blogspot.com/2006/04/fotbollen-och-prostitutionen.html
Johanna Parikka Altenstedt: http://helsinki-stockholm.blogspot.com/2006/04/dags-att-klmma-p-pungen-p-sponsorerna.html 

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".