Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utlandsjobb ställer till det på Skatteverket

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 05.00
Dags att deklarera, även för den som jobbat utomlands.

På de utskickade deklarationsblanketterna brukar ju inkomsterna vara förtryckta. Men Skatteverket har problem med dem som jobbat utomlands. Samarbetet mellan olika länder behöver förbättras, anser Skatteverket.

– Skatteverket behöver ju dels lämna mer information till andra länder, men också att andra länder i större utsträckning än idag lämnar information till Sverige också, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Törnros.

– Sedan har vi problemet med korrekt information, alltså namn och så. I Sverige har vi personnummer, men det finns ju inte i alla länder, så det kan vara svårt att hitta rätt person. Man får en uppgift om att ”Lars Larsson” har arbetat någonstans, men det är inte lätt för Skatteverket att hitta rätt Lars Larsson när det väl är dags att påföra den här inkomsten.

Bättre samarbete krävs
EU uppmuntrar till en rörlig arbetsmarknad, men skattesamarbetet släpar efter, anser Skatteverket. Inkomstuppgifter som kommer till Skatteverket från utlandet är ofta ofullständiga och kan inte med säkerhet matchas med en person.

Idag skiljer sig de skatteavtal Sverige har med olika länder åt. Avtalet med de nordiska länderna innebär att en svensk ska beskattas endast i det nordiska land där han eller hon har tjänat pengarna.

Men en svensk som har arbetat en kortare tid i ett utomnordiskt land, och som troligen har beskattats med en lägre skatt än i Sverige, måste ta upp den inkomsten i deklarationen. Sedan beskattas mellanskillnaden, så att den slutliga skatten hamnar på den svenska nivån.

Staten förlorar
Att utlandsinkomster inte deklareras och beskattas innebär miljardförluster för staten.

– Det har gjorts beräkningar för några år sedan och där har man pratat om mellan 25 och 30 miljarder kronor, men det är så svårt att beräkna, för det är ju inkomster som inte är redovisade, men det är klart att det blir stora pengar, säger Pia Blank Törnros.

När allt fler medborgare bor i ett land och arbetar i ett annat, då kommer det att krävas en bättre organisation för att hantera utländska inkomstuppgifter, så att skatten blir korrekt, anser Pia Blank Törnros.

– Det ställer stora krav på ländernas skatteförvaltningar att informera varandra så att personer blir beskattade i vart fall inom något land i EU.

Vilka är bristerna idag?

– Organisationen, kanske. Det kommer att krävas en större dimension för att klara av all rapportering från alla länder. Det är problem med att identifiera alla människor med namn, också, säger Pia Blank Törnros.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".