Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olofsson kritisk mot plusjobb för unga

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 05.00
Olofsson.

Nu går centerledaren till hårt angrepp mot regeringen för deras satsning på 1 000 plusjobb. Orsaken är att socialdemokraterna tidigare kritiserat centern för att ge dåliga villkor till ungdomar. Nu tycker Maud Olofsson att regeringen gör samma sak som de själva tidigare har kritiserat.

– Det är märkligt att socialdemokraterna, som har kritiserat centerpartiet så hårt, inför en åtgärd som inte ger rätt till a-kassa, inte ger rätt till sjukpenning, inte ger rätt till förtur till arbete, och man sparkas rakt ut efter två år, säger Maud Olofsson.

Centern har ju föreslagit sämre anställningsvillkor för unga under de två första åren. Logiken är att företagen ska våga anställa unga om de kan säga upp dem över dagen utan att behöva ge dem mer än en månadslön.

Men centern har fått hård kritik för detta. Bland annat har fackförbundet IF metall kallat förslaget ungdomsfientligt.

”Ut i kalla luften”
Nu föreslår regeringen 1 000 plusjobb för unga som en tillfällig åtgärd, men plusjobben är inte a-kassegrundande och inte heller LAS-grundande. De unga får alltså inte tillgodoräkna sig tiden som plusjobbare om de vill stanna kvar efter de två år plusjobbet varar.

Detta gör alltså Maud Olofsson arg.

– Vi vill ju att ungdomarna ska komma in i trygghetssystemen, få rätt till a-kassa, få rätt till sjukförsäkring och förtur, för då är man inne på arbetsmarknaden, och kan också känna en trygghet. Men det här är ju bara en tillfällig åtgärd för att regeringen ska klara valet, det är ingenting annat. Två års projektanställning och sedan ut i kalla luften igen.

Men är era åtgärder så mycket bättre, när det ändå handlar om att luckra upp anställningstryggheten för ungdomar?

– Vi kan se att nio av tio företag säger att de skulle anställa fler om de hade möjlighet till ungdomsavtal. Det är ju ändå arbetsgivarna i slutänden som skapar de fasta jobben för ungdomarna på arbetsmarknaden, säger Maud Olofsson.

Men arbetslivsminister Hans Karlsson tycker centerledarens kritik tyder på okunnighet.

– Det centern föreslår är ett systemskifte på arbetsmarknaden när det gäller arbetsrätten. Det vi föreslår är en kraftfull åtgärd för ungdomar som har varit arbetslösa väldigt, väldigt länge, mer än två år. Det är en selektiv arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Centern föreslår att man ska avskaffa anställningstryggheten för alla ungdomar under 26 år som får ett nytt jobb.

Men ändå är det så plusjobben ger ingen rätt till förtur eller a-kassa. Är det så mycket tryggare då, än centerns ungdomsavtal?

– Ja, därför att det här är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som är till för några få som har väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden som ingår i en jobbgaranti. De riskerar inte under den tiden att bli av med jobbet, utan de får i själva verket en anställning där en arbetsgivare får 100 procents subvention för lönen. Det är gratis för arbetsgivaren. Den här ungdomen får stanna i två år, säger Hans Karlsson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".