Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsfinansierad forskning kritiseras

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 05.00
Försvarsindustrin gillar Teknik-SM.

Varje år bidrar företag inom den svenska försvarsindustrin med åtskilliga miljoner till universitet och högskolor. Rolf Lindahl, politisk sekretare vid Svenska freds- och skiljedomsföreningen, anser inte att detta är etiskt försvarbart.

– Det är ett stort problem. Den här satsningen som man gör från industrins håll och från svenska staten på militär forskning och utveckling ger ju resultat. Men till vilket pris?

– Vi ser att svensk vapenindustri dessvärre står sig väl internationellt och exporten ökar år för år. Steget blir inte så långt mellan en forskning som bedrivs och användning av svenska vapen i krig och konflikter runt om i världen, säger Rolf Lindahl.

Stora summor
Exakt hur många miljoner det handlar om är oklart, men enligt Rolf Lindahl är det hundratals miljoner som går till högskolorna och universiteten från försvarsindustrin. Samtidigt satsar staten fem miljarder i försvarsforskning.

Försvarsindustrin och universiteten och högskolorna med sina olika utbildningsprogram för till exempel civilingenjörer, knyts allt närmare varandra, enligt Svenska Freds.

Oftast handlar det om forskning, och då på doktorandnivå. Förutom det här, går också staten in med ungefär fem miljarder i stöd till så kallade allmänvetenskapliga program inom försvarsforskningen.

Svår gränsdragning
Hur omfattande det här samarbetet är vet ingen. Från branschen talas det om åtskilliga miljoner, men ingen har någon riktig överblick. Dessutom är det ibland svårt att säga exakt vad som är försvarsforskning eftersom tekniska lösningar som är ämnade för försvaret också kan användas civilt.

Det nära samarbetet välkomnas i alla fall av Peter Lundberg som är vd för Försvarsindustriföreningen.

– Det är bra, och det är ju ett sätt att få forskningen direkt industritillämpad och industrirelevant, vilket på sikt främjar näringslivets tillväxt och utveckling, säger Peter Lundberg.

Ett exempel på det nära samarbetet är Teknik-SM som avgjordes i Kungliga Tennishallen i Stockholm på onsdagen. Huvudsponsor för Teknik-SM är Saab. Unga teknikstudenter tävlar i teknik, samtidigt som Saab visar upp ny teknik för studenterna.

– Det är ett sätt för den militära industrin, Saab, att stimulera teknologer att komma in i försvarsindustrin, och det är ren och skär marknadsföring att få in teknologer inom sitt vapentekniska program, säger Rolf Lindahl.

Branschen behöver tävlingen
Men Peter Lundberg, vd för Försvarsindustriföreningen, tycker inte alls att det är konstigt att Saab, som bland annat ligger bakom Jas 39 Gripen, är engagerad i Teknik-SM.

– Det kan säkert vara väldigt bra för det kan göra den här verksamheten attraktiv, inte minst som rekryteringsbas för unga tekniker och forskare, och det är det vi behöver, säger Peter Lundberg.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".