Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gunilla Carlsson ångrar skatteavdrag

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 09.16
Gunilla Carlsson.

Moderaternas vice ordförande Gunilla Carlsson har försökt göra avdrag i deklarationen för bland annat inköp av kläder och blommor och betalning av kabeltv-avgift. Nu har hon fått underkänt av Skatteverket, som anser att det handlar om privata utgifter.

Moderaternas vice ordförande Gunilla Carlsson är ångerfull.

– Jag har brustit eftersom jag inte satt mig in i regelverket i förväg. Jag har inte låtit någon annan göra bedömningen och jag skulle antagligen lagt fler kostnader på partiet. Jag skulle också varit tydligare mot Skattemyndigheten, säger Gunilla Carlsson.

Men kläder som du köpt när bagaget kommit bort på en resa. Det är inte avdragsgillt, trodde du det?

– Jag fick traktamente för den här resan. Jag ville visa att jag hade haft fördyrande levnadskostnader. Det var extra kostnader eftersom jag inte hade yrkat pengar från försäkringsbolaget, säger hon.

Varför gjorde du inte det? Det gör ju alla andra som blivit av med sin väska?

– Jag vet att det låter som en dålig förklaring. Det här var i december, jag tog inte tag i det när jag kom hem, jag hade kvar kvittot i samband med deklarationen.  Man har rätt att yrka avdrag men man måste vara tydligare mot Skattemyndigheten och visa att man vill få det övervägt. Då hade jag sluppit skattetillägg och inte fått samma typ av förfärliga beteende. Här har jag brustit. Jag skulle varit tydligare med att det var tveksamma avdrag, säger hon.

Totalt gjorde Gunilla Carlsson avdrag för drygt 49 000 kronor i deklarationen för inkomståret 2004. Avdrag som Skatteverket nu har underkänt. Det är avdrag för till exempel kläder, inköp av valuta, blommor, livsmedel och kabel-tv-avgift. Skatteverket menar att det handlar om privata levnadskostnader.

Det här leder nu till att Gunilla Carlsson förutom att betala tillbaka skatten också måste betala ett skattetillägg på 40 procent av skatten på 19 000 kronor.

Idag ser moderaternas vice ordförande sig inte som någon förebild.

– Jag kan väl vara ett varnande exempel. Jag har gjort fel och jag försöker också hitta möjligheter att sköta det här på ett bättre sätt, säger Gunilla Carlsson.

Lasse Johansson, P1 Morgon
lasse.johansson@sr.se

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".