Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FI kräver stopp för orättvisa fondavgifter

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 11.55

Finansinspektionen kräver hårdare tag mot fondbolagens orättvisa avgifter. De rörliga avgifter som fondsparare får betala beräknas ibland på felaktiga grunder, säger enhetschef Mattias Olander på Finansinspektionen.

– Det finns en del villkor i de här fonderna som inte i alla stycken är riktigt bra alla gånger, säger Mattias Olander på FI.

Kan du ge något exempel?

– I vissa fonder kan det bli så att man som fondsparare betalar för samma uppgång flera gånger och alla gånger kommunicerar man inte det från fondbolagets sida.

Finansinspektionen har undersökt 47 fondbolag där svenskarna sparar i aktier och andra värdepapper, för pensionen eller för annat långsiktig ändamål.

Brister i beräkning av avgift
Det visar sig att många av bolagen har brister i hur de beräknar de rörliga avgifterna. Det kostar ju en liten slant, ofta uttryckt i procent eller delar av procent, när man sparar.

Finansinspektionen har hittat exempel på avgiftsmodeller som kan innebära att sparare kan få betala orättvisa avgifter till fondbolaget. Sådana modeller kommer inte att godkännas i framtiden.

”Ska inte behöva betala”
En fondsparare ska inte behöva betala prestationsbaserade avgifter om bolagets prestation givit sämre avkastning än den valda jämförelseräntan, säger Mattias Olander.

– Vi har exempel där man som andelsägare kan betala avgifter om man kommer in i en fond vid fel tillfälle. Det är avgifter som hänförs till en avkastning som man över huvudtaget inte har fått ta del av. Det tycker vi är orättvist, säger han.

Finns det några bolag som sticker ut lite extra eller är alla lika goda eller dåliga?

– Vi nämner två bolag vid namn i rapporten, Länsförsäkringar fonder och Öhman fonder, som har modeller som vi inte tycker är bra. Vi tycker att de ska förändras eller avvecklas, säger Mattias Olander på Finansinspektionen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".