Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ordkrig om Darfur-konflikten

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 12.30

Fler än 300 000 människor har dödats under inbördeskriget i området Darfur i Sudan. Men det som hänt kan inte kallas för folkmord, sa Sveriges blivande utrikesminister Jan Eliasson i P1-morgon på torsdagen.

– Att det självklart är etnisk rensning, det är uppenbart. Folkmord.. jag vet inte om man ska använda den definitionen, men det spelar mindre roll tycker jag för de enskilda människorna som har drabbats på det här fruktansvärda sättet.

Men Jan Eliasson har fel, det menar Anita Klum som är generalsekreterare för Frivilligorganisationernas fond för mänskliga rättigheter.

Hon säger att det spelar stor roll vilket ord som används för att beskriva dödandet i Darfur, eftersom ordvalet styr hur de internationella lagarna ska tolkas.

– Det finns en folkmordskonvention, om man medger att det är folkmord så har staten ett ansvar och staterna inom FN har ett ansvar att stävja detta att göra något åt det, säger hon.

Han (Jan Eliasson) sa att det inte spelar någon roll, men det gör det uppenbarligen?

– Ja, uppenbarligen, gör det det. Självklart gör det det, säger Anita Klum.

Kamp om marken
Konflikten i Darfur bottnar bland annat i svår torka och det har lett till kamp om hur marken ska användas. Den arabiska befolkningen behöver bete till sina hjordar och de bofasta bönderna i Darfur vill använda marken för odling.

Vissa av bönderna har dessutom gjort uppror mot Sudans regering. Och för att slå ner upproret har regeringen gett vapen och stöd till deras fiender, den arabiska Janjawid-milisen.

Janjawid har nu fördrivit en stor del av den bofasta bondebefolkningen i Darfur. FN räknar med att 2 000 byar har bränts ner och att fler än 300 000 människor har dödats.

Fredsbevarande soldater behövs
Anita Klum och Jan Eliasson är alltså oense om vad våldet ska kallas, folkmord eller inte, men båda är eniga om att det behövs fler fredsbevarande soldater för att få slut på våldet.

– Man måste förstärka den här närvaron snabbt och agera för att äntligen stoppa det här förhandlingsläget, säger blivande utrikesminister Jan Eliasson.

Mattias Klefbeck
mattias.klefbeck@sr.se

Lasse Johansson
lasse.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".