Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Baylan okunnig om ändring i skollagen

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 17.14

Skolminister Ibrahim Baylan tycker att polisen ska rycka ut och hämta elever som inte kommer till skolan, som en sista utväg. Den regeln avskaffades för länge sedan, vilket Baylan uppenbarligen inte visste tidigare idag.

Baylan sa på torsdagsförmiddagen att skolor och kommuner kan få hjälp av polisen att hämta barn till skolan.

– Sker det ändå inte så har man möjligheten att via polis och socialtjänst se till att barnet kommer till skolan. Det är ordningsmaktens uppgift att se till om det är så att barnen inte kommer dit, sa Ibrahim Baylan.

Intervjun gällde en grupp romska barn i Småland, som är svåra att få att komma till skolan.

Togs bort 1985
Men polisen kan inte och får inte hämta barn i hemmet för att ta de till skolan. Möjligheten fanns i skollagen fram till 1985, då den avskaffades av riksdagen.

Polishämtning ansågs påfrestande för barnen.

– För att en polis ska få komma hem till en elev och hämta eleven ifråga krävs det verkställighetsbestämmelser. Det finns inte i skollagen, säger Anna Westerholm, som är chef för tillsynsavdelningen på Skolverket.

Vad menar du med det?

– Det är bestämmelser som gör att det är möjligt och lagligt att tillgripa ett sådant medel, säger hon.

På torsdagseftermiddagen säger Ibrahim Baylan först att man bara ska använda polisen i yttersta nödfall.

Kan bli nödvändigt
Sedan säger han att han vill att man ska kunna få hjälp av poliser att hämta barn till skolan i extrema nödfall när inget annat hjälper.

Men det är samtidigt ingenting han planerar att föreslå.

– Jag menar, och jag vill verkligen tona ner detta, att det inte framför allt handlar om polisens uppgift att hämta barnen. Det är föräldrarnas och skolans uppgift att se till att barnen ska komma till skolan. Om vi i framtiden hamnar i extrema situationer där ingenting annat hjälper får vi överväga om det kan vara någonting att överväga, säger Baylan.

Visste du att det fanns i skollagen till 1985 och sedan togs bort?

– Nej, det var inget som jag hade funderat över vid det tillfället, säger skolminister Ibrahim Baylan.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".