Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet svänger om religiösa förskolor

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 05.30

Folkpartiet svänger om religiösa friskolor. Så sent som för några veckor sedan skrev partiet i en rapport att de ville stoppa friskolor som vilar på religiös grund, men i utbildningsutskottet öppnar folkpartiet upp för att vilket samfund som helst ska kunna starta en religiös förskola.

I utbildningsutskottet har folkpartiet och de andra borgerliga partierna och miljöpartiet kommit överens om att låta vem som helst kunna öppna en förskola. Kommunerna ska alltså inte kunna ska stoppa det. 

Den nya lagen börjar med all sannolikhet gälla i sommar. Det gör det alltså möjligt att starta religiösa förskolor så länge de följer reglerna kring bland annat läroplanen. 

Ny hållning
För folkpartiets del är det en ny hållning. Så sent som i en rapport från den 25 mars krävde folkpartiet ett stopp för nya religiösa friskolor för att skydda barnens rätt till allsidig undervisning.  

Men nu lämnar alltså partiet den politiken. Frågan är hur detta hänger ihop. 

– Vi skrev vad vi ville, men vi har alltså kommit överens i alliansen och det står också i alliansdokumentet att några förändringar när det gäller friskolor ska inte ske den närmaste mandatperioden om inte alla fyra är överens, säger Ulf Nilsson, som sitter i utbildningsutskottet för folkpartiet. 

Men varför skriver ni då det att ni vill ha ett tillfälligt stopp, i dokumentet härom veckan bara? 

– Det är ju så, vi är ju fyra partier, och det kan ju vara en liten vits att tala om vad vi tycker, men samtidigt tala om vad vi har kommit överens om i våra förhandlingar med våra borgerliga bröder, det kommer ju att gälla många frågor, säger Ulf Nilsson. 

– Den stora övergripande frågan med de fyra borgerliga partierna är att vi välkomnar fristående skolor, och att vi också välkomnar bättre kontroll både av kommunala och fristående skolor, och där är vi överens. Då har vi helt enkelt släppt det här kravet. Vi har sagt att vi tar inte upp det, utan vi hoppas att vi kan lösa det inom vårt fyrpartiregeringssamarbete när vi kommer till makten efter valet, säger Ulf Nilsson. 

Socialdemokrat varnar för följder
Socialdemokraten Mikael Damberg varnar för vad han anser kan hända om man öppnar upp för religiösa förskolor.

– Jag tror att flera religiösa samfund ser en möjlighet att redan tidigt fånga upp sina församlingsmedlemmars barn och fostra dem i en kultur, och kanske till och med in i deras egen församling, och det är jag lite orolig för, säger Mikael Damberg. 

– Folkpartiet skrev ju för inte så länge sedan en artikel där de varnade för att scientologikyrkan och Plymouthbröderna inte ska få starta nya skolor i Sverige, men nu kommer de här religiösa sekterna att få starta förskola i stället. Det är fullständigt bakvänt, säger Mikael Damberg. 

Vad är problemet med folkpartiets syn, tycker du? 

– De försöker låtsas som att de är hårda mot religiösa skolor, men att de nu har släppt det kravet i alliansen och nu öppnar upp för ett helt nytt område, religiösa förskolor, som är en helt ny grej, och som de inte tar ansvar för att de gör, säger socialdemokraten Mikael Damberg. 

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".