Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Poliser underkänner polisutbildningen

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 06.00
Poliser vill ha mer praktik.

Sex av tio poliser tycker inte att polisutbildningen förbereder dem på kraven i polisyrket, enligt en undersökning från Polisförbundet.

Tony Shala som går sista terminen på polishögskolan i Sörentorp utanför Stockholm, håller delvis med.

– Vi hinner ändå förbereda oss rätt bra, men det kanske borde ha varit mer praktiska övningar, säger Tony Shala.

Under fjärde terminen kör Tony Shala och hans kursare för första gången polisbil på vanliga vägar. Här efterlyser flera mer praktiska inslag i utbildningen.

Deras åsikter får stöd av tidigare studenter: Polisförbundet har låtit intervjua 400 poliser om hur utbildningen förberedde dem för yrket.

Svarar inte mot kraven
Sex av tio säger att den inte eller bara delvis svarade mot de krav som polisarbetet ställer, och mer praktik är en av de saker som efterfrågas. Studenten Emelie Lagerwall håller med.

– Den praktiken gör ju att man får en sorts erfarenhetsbank också att relatera till, och på så sätt blir man mer mentalt förberedd om man har något att referera till, säger Emelie Lagerwall.  

Efter utbildningen ska Emelie Lagerwall göra aspiranttjänst i Linköping och då hoppas hon lära sig mer om polisarbetet.  

Facket föreslår extra termin
Men Polisförbundet menar att det behövs mer praktik redan i utbildningen, och föreslår därför en extra termin. 

Frågan om utbildningens framtid ska utredas av Agneta Stark, rektor vid högskolan i Dalarna, på uppdrag av regeringen. Hon ska bland annat se över hur den kan bli akademisk. 

Birgit Hansson, rektor på Polishögskolan i Sörentorp, som ansvarar för utbildningsplanerna vid landets tre polishögskolor, är inte förvånad över att så få känner sig redo för yrket.

– Det är en förhållandevis kort utbildning till ett så komplicerat och kravfyllt yrke som polisyrket är. Jag tror att det som regeringen tänker sig med en utredning om polisutbildningen, där man ska fundera kring om den inte behöver förlängas, det tror jag är en väldigt bra idé, säger Birgit Hansson, rektor på Polishögskolan i Sörentorp. 

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".