Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Influensasmitta söks vid Hornborgasjön

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 05.40
Tranornas avföring ska undersökas vid Hornborgarsjön.

För att få en uppfattning om fågelinfluensan bland flyttfåglar ska ornitologer leta efter smittan bland de tusentals tranorna vid Hornborgasjön i Västergötland. 

På torsdagskvällen tog Clas Hermansson vid Hornborgasjöns fältstation de första avföringsproverna.

– När tranorna har lämnat sina födosöksplatser går jag ut i området och söker upp spillningsrester med pannlampa i mörkret, och samlar upp dem, säger Clas Hermansson vid Hornborgasjöns fältstation.

Över 6 000 tranor
Fortfarande ligger isen kvar på delar av Hornborgasjön, men nu har i alla fall fågellivet kommit igång på allvar. Över 6 000 tranor är den senaste noteringen dessutom mängder av andra arter, gäss, svanar måsfåglar och en sothöna inne i vassen.

Men alla ornitologers julafton grumlas samtidigt en smula av fågelinfluensan.

300 avföringsprover ska tas för att få en uppfattning om smittan finns bland de nyanlända tranorna.

Från och med maj ska fältststationen här dessutom ta runt 1 000 prover på andra fåglar, främst änder, som en utökning av det provtagningsprogram som redan finns på Ottenby på Öland.

– Rent detaljerat går det till så att man har ett litet provtagningsrör, man har en tops, och sedan samlar man upp lite spillning, och sedan försluter man det i provtagningsröret, säger Clas Hermansson.

Hur stor risk ser du för att ni hittar fåglar som bär på influensaviruset?

– Om vi pratar om högpatogena virus, så tror jag att risken är väldigt liten. Sedan kommer vi naturligtvis att hitta fåglar som bär på andra former av virus, men det är ju ingen nyhet, det har ju fåglar gjort i många, många år, och det är ju så kallade lågpatogena virus, säger Clas Hermansson.

Kan påverka antalet besökare
Samtidigt är frågan hur fågelinfluensan kommer att påverka besöksantalet vid Hornborgasjön. Experterna har betonat att det knappast är någon risk för människor att röra sig i området även om influensan skulle dyka upp här, ändå har många befarat att diskussionerna om fågelinfluensan ska sätta sina spår.

– Jag tycker inte att det är så många frågor som jag hade tänkt mig att det skulle kunna vara om det här, men vi känner till att det har varit en del avbokningar bland bussar, exempelvis, men de senaste dagarna när det har varit fint väder tycker jag inte att jag har sett mindre folk nere vid den plats där man kan se fåglarna.

Så folk tar det ganska lugnt?

– Jag tycker det, säger Clas Hermansson.

Just den här dagen är det också gott om besökare vid naturumet, flera bussar och även utländska besökare.

– Helt underbart faktiskt, det blåser lite mycket, och det är lite tråkigt att isen inte har försvunnit. Det är lite dåligt med tranor just här, men vi såg några lite längre bort, säger en av besökarna, Antony Pettersson, som inte skräms av fågelinfluensan.

– Jag känner ingen tvekan alls, faktiskt. Det är bara att undvika att ta i döda fåglar, och se till att undvika avföringen, säger Antony Pettersson.

– Man åker ju hit, självklart, det är ju vårtecken, så då vill man ju hit och kolla. 

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".