Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning om pensionsskatt läggs ned

Publicerat torsdag 6 april 2006 kl 22.02

Regeringen lägger ned den kontroversiella Pensionsskatteutredningen, som enligt kritikerna skulle leda till försämrade villkor för pensionssparandet.

Enligt finansminister Pär Nuder ska regeringen i stället ta upp frågor om till exempel avdragsrätten för pensionssparande senare, i en större skatteöversyn.

– Vi vill se över skattesystemet i sin helhet, i ett sammanhang. Det har varit regeringens linje sedan något drygt halvår tillbaka i tiden. När vi bestämde oss för den ambitionen så har vi utvärderat och granskat vilka utredningar som har varit löpande, och i ljuset av det har vi kommit fram till att det är bäst att den här utredningen läggs ned, säger Pär Nuder.

Tillsattes 2004
Pensionsskatteutredningen tillsattes av regeringen 2004 för att se över beskattningen av de pensionssystem som kompletterar den allmänna pensionen.

Kritikerna befarade att det handlade om att hitta nya sätt att ta ut mer skatt från det privata pensionssparandet och tjänstepensioner, det många får från sin anställning.

I måndags skrev vd:n för tjänstepensionsföretaget Alecta, Tomas Nicolin, i en debattartikel i Dagens Nyheter att de framtida pensionerna var i fara, och att förslagen som diskuterades i utredningen skulle leda till sämre avdragsrätt och skärpt beskattning.

Valår inget skäl
Men enligt Pär Nuder är det inte den kritiken eller att det är valår som gör att utredningen läggs ned.

– Den skattepolitiska debatten lider av att man diskuterar enskildheter i stället för helheten, på samma sätt som gjordes för 15 år sedan i samband med den stora skatteöversynen. Det är samma ansats som vi vill ha på den nya skattereformen, säger finansminister Pär Nuder.

Så att det är valår, det har ingenting att göra med att ni lägger ned den här utredningen?

– Den här utredningen tillsattes innan vi hade bestämt oss för att ha en samlad utredning, så det var rätt då att tillsätta den, men nu när vi har bestämt oss för att ha en samlad skatteöversyn, så är det riktigt att lägga ned den här utredningen, säger Pär Nuder.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".