Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggnadsbas kritisk mot Göran Persson

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 03.00
Bygge utan arbetsmiljöplan.

Byggnads ordförande Hans Tilly kritiserar Göran Persson för att inte ha upprättat en arbetsmiljöplan vid Perssons och Anitra Steens husbygge i Sörmland.

På torsdagen framkom att Arbetsmiljöverket har anmält statsminister Göran Persson och Anitra Steen till åklagarmyndigheten.

– Det är väldigt viktigt med en arbetsmiljöplan för att man ska förebygga de arbetsmiljörisker som finns och för att man ska se vilka olika risker som finns, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnadsarbetareförbundet.

Vad säger du om att Göran Persson inte hade någon arbetsmiljöplan?

– Ja, det är ju inte så bra.

Är det en acceptabel förklaring att inte känna till att det behövs en sådan här plan?

– Nej, det är viktigt att det finns, och just arbetsmiljöplaner har vi arbetat med länge från förbundets sida, och tyvärr är det alltför vanligt att det inte har funnits sådana, och när vi arbetade med detta för några år sedan, upptäckte vi stora byggarbetsplatser, stora byggherrar och stora byggföretag som inte heller hade några arbetsmiljöplaner, säger Hans Tilly.

Riskerar böter
Göran Persson och Anitra Steen riskerar böter för att de inte sett till att det fanns en arbetsmiljöplan för deras husbygge i Sörmland.

Hans Tilly säger att det är vanligt att byggnadsarbetare råkar ut för skador och att en del av dem går att förebygga.

Arbetsmiljöverkets chef, Kenth Petterson, säger att det här är en utsatt bransch och att det är förknippat med stora risker att vara byggnadsarbetare.

Kenth Pettersson tycker att statsministerns husbygge är ett stort bygge, där man borde ha känt till kravet på en arbetsmiljöplan.

Efterlyser mer aktivitet vid större byggen
Byggnadsarbetareförbundets Hans Tilly säger att han också tycker att Arbetsmiljöverket ska vara aktivare mot större arbetsplatser:

– Vi har väl fått en reaktion att det är konstigt att Arbetsmiljöverket hittar ett husbygge ute i skogen, när de missar så många inspektioner i tätorter, säger Hans Tilly.

Är det din uppfattning också, att det är så?

– Vi tycker att Arbetsmiljöverket skulle behöva vara mer aktiva ute på andra arbetsplatser också, där kanske riskerna är större än vid villabyggen, säger Byggnadsarbetareförbundets ordförande Hans Tilly.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".