Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Bush gav order att läcka om Irakkriget"

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 12.04
Lewis Libby.

Det var president George Bush själv som gav order om att hemligstämplad information om Irakkriget skulle läcka ut till journalister. Det säger Lewis Libby, tidigare toppchef i Vita huset, som åtalats med anledning av fallet. Bush angrips nu hårt av demokraterna för avslöjandet.

Det som gör de här uppgifterna känsliga för presidenten är att Bush åtskilliga gånger gått ut hårt mot andra läckor och han har talat om att de som läcker ska avskedas. Demokraterna anser sig ha fått en gratischans att säga att presidenten hycklar.

Det är Lewis Libby, den tidigare stabschefen till vice-presidenten Dick Cheney, som hävdat att Bush godkände att Libby skulle läcka ut hemliga uppgifter till en journalist, avsikten var att påverka opinionen när det gäller Irakkriget och att misskreditera en amerikansk ambassadör som ifrågasatt viktiga delar av bevisningen för att Irak skulle ha haft massförstörelsevapen.

Bush kan ha ljugit
I ett stort tal några månader före angreppet hävdade Bush att Irak försökt komma över uran i den afrikanska staten Niger. Men den amerikanska ambassadör som hade fått i uppdrag att undersöka uppgifterna fann att de var osanna, vilket han hade rapporterat, och därmed skulle Bush helt enkelt ha farit fram med osanning.

I det läget svarade man med att, via Libby, läcka hemliga uppgifter som skulle visa att Bush helt grundade sig på uppgifter från CIA och inte medvetet missledde opinionen.

Fanns inga massförstörelsevapen
Den amerikanska underrättelsetjänsten har efter invasionen kommit till slutsatsen att det inte fanns några mass-förstörelsevapen eller konkreta planer på att skaffa sådana i Irak.

Libby ska också för journalister ha avslöjat att ambassadörens hustru är CIA-agent, och att röja en CIA-agent är ett mycket allvarligt brott i USA. Men ingenting sägs nu om att det var Bush som också skulle ha givit order om att avslöja hustruns verkliga arbete.

Åtalad för mened
Libby står nu i alla fall åtalad för bland annat mened i den här affären och själva rättegången är tänkt att genomföras i januari nästa år.

Möjligen kommer det här senaste avslöjandet leda till att det inte går att isolera affären till bara Libby utan att den också kommer att kasta sin skugga över presidenten.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".