Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

KU avslutade tsunamigranskningen

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 12.51

Konstitutionsutskottet och riksdagen satte på fredagen punkt för sin granskning av regeringens hantering efter flodvågs-katastrofen. Granskningen har pågått i mer än ett år.

Under fredagsförmiddagen när KU:s kritik, eller prickningen av sex ministrar, debatterades i riksdagens kammare, valde KU:s ordförande, moderaten Göran Lennmarker, att lyfta fram det som trots allt fungerade.

– Första linjens män och kvinnor i regeringskansliet och i den konsulära organisationen hade ett oerhört hårt tryck, det gäller även telefonväxeln. Det är värt att framhålla. Den första linjens personal tog också förbluffande korrekta slutsatser på ett mycket tidigt stadium, sa Göran Lennmarker.

Kritiken väger tungt
KU:s ordförande Göran Lennmarker menar att vetskapen om att informationen fanns redan på annandagens morgon men att ingen gjorde något av den också gör kritiken mot de sex ministrarna så mycket tyngre. Det centrala i kritiken var att den svenska regeringen agerade för sent.

KU:s Ingvar Svensson, kristdemokrat, jämförde regeringen med ett illa fungerande stuprör.

– Var och en som funderat över vad som händer när det regnar inser att stuprör utan hängrännor inte är mycket att ha. sedan kan man dessutom konstatera att det fanns en del undermåliga stuprör, sa han.

Kallades historiskt dokument
Ingvar Svensson kallade KU:s betänkande för ett historiskt dokument och han var inte ensam om att berömma KU för att ha gjort ett bra jobb.

Vänsterpartiets Mats Einarsson riktade sig till dem som kritiserat KU för att vara för politiserat:

– Utskottets kritik är preciserat, nyanserat och konkret. Det är en kritik som inte kan avfärdas med en axelryckning, utan måste analyseras, begrundas och leda till ytterligare förbättringar av krisberedskapen, sa Einarsson.

KU:s största ärende hittills
Regeringens hantering efter tsunamikatastrofen är det största ärende som KU haft hittills. Miljöpartisten Gustav Fridolin menar att KU:s tunga och eniga kritik mot de sex ministrarna också måste ge resultat.

– Det går inte att rycka på axlarna åt KU:s kritik. Statsministern bör sova med den under huvudkudden, slå upp den när han vaknar och använda dess slutsatser i sitt värv. Detsamma gäller för utrikesministern, sa Fridolin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".