Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tro på stark tillväxt i Tyskland

Publicerat lördag 8 april 2006 kl 08.30

Den ekonomiska återhämtningen i Europa väntas fortsätta. Tillväxten fortsätter stiga och arbetslösheten sjunker. Det konstaterade EU:s finansministrar när de möttes vid ett informellt möte i Wien på fredagen.

Sveriges finansminister Pär Nuder var nöjd av flera skäl.

– Det nya är att de tyska företrädarna, den tyske finansministern framför allt, har bekräftat att den tyska ekonomin är på stark uppgång. Han är väldigt försiktig, men det man kan läsa mellan raderna är att han nog tror på de här riktigt starka tillväxttalen som har nämnts i debatten, det vill säga att vi i Tyskland skulle få en tillväxt på över 1,5 procent, närmare 2 procent.

– Får vi det, är det väldigt goda nyheter för Sverige, eftersom tio procent av den svenska exporten går till Tyskland, säger Sveriges finansminister Pär Nuder.

Ökad konsumtion
Konsumtionen har ökat i Tyskland och både de tyska företagen och hushållen har blivit mer optimistiska, förklarar finansminister Pär Nuder.

– Och kombinationen av att den tyska exportindustrin går bra, beroende på att världsekonomin i sin helhet utvecklas väl, och att de tyska konsumenterna nu släpper loss, gör att den tyska ekonomin stånkar igång, säger Pär Nuder.

Smickrande intresse
De skandinaviska länderna möts också av ett för deras finansministrar smickrande intresse. De nordiska länderna uppvisar högre tillväxt, lägre inflation, lägre arbetslöshet och större överskott i de offentliga finanserna än andra EU-länder.

– Det här tittar nu inte bara européer på, det här tittar kineser på. Jag hade nyligen den kinesiske finansministern i Sverige, vi hade nyligen en lång diskussion om de sociala välfärdssystemen i Norden i finansministerkretsen. Att möta europeiska kolleger och kolleger från andra delar av världen är väldigt trevligt, därför att vi är intressanta för någonting vi har gjort.

Kerstin Brostrand, Wien
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".