Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tv-programs lotter gav klirr i partikassan

Publicerat söndag 9 april 2006 kl 12.30

Lotterna som såldes till TV4-programmet Stadskampen förra sommaren gav pengar till Socialdemokraterna. Partiet äger spelbolaget bakom lotterna tillsammans med nykterhetsrörelsen, avslöjar P1:s Kaliber. Men att det fanns en politisk vinnare på evenemanget var väl dolt.

Inte ens Kulturminister Leif Pagrotsky visste att hans eget parti låg bakom lotterna han var med och marknadsförde i tv.

– Jag har själv skaffat lotter och kommer att ringa och aktivera dem, för det här är en chans man inte ska missa, sa Leif Pagrotsky i tv-programmet.

När Stadskampen sändes från Karlskrona, var Leif Pagrotsky den kändis som var med och renoverade ett torp som sedan lottades ut till tittarna.

Ingen upplysning på lotten
Överskottet från lotteriet gick till ett bolag, Spero, som ägs av Socialdemokraterna och nykterhetsrörelsen gemensamt. Men det är det få som vet. Informationen går bara att hitta bakom en liten klickruta längst ner på Speros hemsida.

Att inte ens Leif Pagrotsky kände till sambandet, förrän Kaliber berättade det, låter han meddela via sin sekreterare. Han ställer inte upp på en intervju.

Det socialdemokratiska intresset bakom lotterna sades det heller inget om i tv, eller inför sändningen.

Kalmar skänkte pengar
När Stadskampen kom till Kalmar, skänkte kommunen där 260 000 kronor till evenemanget. Det visste moderaten Göran Häggfors om. Men det är först via Kaliber, han får höra talas om socialdemokraternas roll.

– Jag blev väldigt förvånad, därför att det innebär ju att kommunala pengar förstärker partikassorna dels i SSU och dels i SAP. Jag tycker det är djupt olyckligt, säger Göran Häggfors.

TV4 försvarar sig med att de anser att det är allmänt känt att socialdemokraterna har lotterier. Historiskt sett har partiet inte heller dolt sin roll, utan upplyst om partikopplingen på lotterna. Men i arbetet med Spero är det ett medvetet val att inte längre redovisa allt, säger partikassören Tommy Ohlström.

– Vi vill lägga ner en hel del krut på att marknadsföra begreppet Spero, därför att om vi lyckas kanske det idag är socialdemokraterna, SSU, IOGT-NTO. Imorgon hoppas vi att det kan vara många fler. Det tror vi skulle kunna vara ett framgångsrecept, säger Tommy Ohlström.

”Det ska vara ärliga tag”
Jan Bertoft är generalsekreterare på Sveriges Konsumentråd. Han tycker att det är viktigt att det står på lotten vem som ligger bakom.

– Är det en politisk organisation eller någon annan organisation där det kan vara känsligt är det extra viktigt naturligtvis. Det ska vara ärliga tag. Folk ska förstå vart pengarna de betalar går, säger Jan Bertoft.

Magnus Sandelin, P1 Kaliber
magnus.sandelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".