Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängelser dåligt anpassade för barnbesök

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 05.28
Inget för barn.

Trots att regeringen har bestämt att kriminalvården ska satsa på barn som har föräldrar i fängelse, saknas ofta besökslägenhet och barnanpassade besöksrum. Det visar en undersökning som gjorts bland  barnombud på fängelser och häkten.

På nästan hälften av alla fängelser och häkten saknas besökslägenhet och på många anstalter saknas också barnanpassade besöksrum. Detta trots att regeringen sagt åt kriminalvården att satsa på barn som har föräldrar i fängelse.

På Österåkeranstalten finns två barnanpassade besöksrum och en lägenhet – men det räcker inte, enligt barnombudet Kerstin Eliasson.

Allt genomsöks
Det är rösten från en porttelefon vid den lilla ståldörren i den massiva, höga betongmuren, som möter alla barn som ska in för att träffa sina pappor. Och när de kommit in, genomsöks såväl väskor som blöjor och leksaker, innan det är dags att gå igenom metalldetektorn.

Barnombudet Kerstin Eliasson betonar att personalens sätt att hantera situationen är avgörande för hur barnet upplever den.

– Man försöker att bemöta dem genom att gå ner på knä. Man kan ju leka fram en sådan situation, genom att fråga, ”får jag titta på din nalle?” och försöka vara lite mjuk.

Barnanpassning
Sedan förra hösten finns det ett barnombud på alla anstalter och häkten. De ska se till att kriminalvården lever upp till FN:s barnkonvention och att det till exempel finns barnanpassade besöksrum.

För sex år sen fick kriminalvården extra pengar för att alla anstalter och häkten skulle barnanpassa minst ett besöksrum, men svaren i en ny enkätundersökning bland barnombuden visar att nästan var fjärde anstalt saknar barnanpassade rum och nära hälften har inga besökslägenheter.

Att barnperspektivet är nytt och att man inte bygger om rum i gamla anstalter som snart ska ersättas är några förklaringar.

På Österåkeranstalten med 134 platser finns två barnanpassade besöksrum, med leksaker, barnmöbler och skötbord och en lägenhet, men det räcker inte till, enligt barnombudet Kerstin Eliasson.

Göra saker tillsammans
Jim som är dömd för narkotikabrott till flera års fängelse och har två barn i mellanstadieåldern, väntar på att få sin ansökan beviljad om att få använda besökslägenheten.

– Det är för att kunna få ett mer normalt umgänge, att sitta och kolla på teve tillsammans och vakna upp tillsammans en dag. Det blir mer som hemmamiljö fast ändå inte hemma.

Kan det bli som hemma?

– Ja, det tror jag. Du är så nära du kan komma i den här situationen.

Kan bli vändpunkt
Det finns åtminstone 8 000 barn som har en frihetsberövad förälder och forskning visar att de här barnen har tre gånger större risk att själva hamna i fängelse när de blir vuxna jämfört med andra barn.

Att i föräldrakurser lära sig att bli bättre förebilder och samtidigt kunna upprätthålla kontakten med barnen kan göra anstaltstiden till en vändpunkt, enligt Kerstin Eliasson.

– Det är ett unikt tillfälle att bryta ett sådant här läge. De flesta papporna är otroligt angelägna om sina barn, säger Kerstin Eliasson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".