Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomsarbetslösheten underskattad

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 05.55

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är grovt underskattad. Det hävdas i rapporten Ole, dole, arbetslös, som gjorts för tankesmedjan Den nya välfärden, en organisation som arbetar för ett mer företagarvänligt samhälle.

Författaren, civilekonomen Esra Karakaya säger att nästan var tredje ung svensk mellan 16 och 24 år saknar jobb idag och det är många fler än vad den officiella statistiken visar.

– Den officiella statistiken anger ju att arbetslösheten bland ungdomar 16-24 år är 11 procent, men då har man inte räknat in människor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ungdomar som är sjukskrivna eller förtidspensionerade på grund av arbetslöshet. Dessutom finns en stor grupp som studerar för att de inte hittar arbete.

Studerande inte med i statistiken
Som arbetslös räknas i SCB:s statistik bara de som är öppet arbetslösa, men om man skulle räkna med de grupper som Esra Karakaya nämner, så står 147 000 unga utanför arbetsmarknaden idag, att jämföra med den officiella siffran som ligger på drygt 60 000.

Den största av de här grupperna: heltidsstuderande som söker arbete, räknas inte med i den svenska statistiken, trots att man gör så i många andra länder, och att det rekommenderas av FN:s arbetsorganisation.

– Det är viktigt att man tar med de här grupperna för i realiteten är de här människorna arbetslösa, även om de inte kallas för arbetslösa, säger Esra Karakaya.

Kritiken tillbakavisas
Rapporten är beställd av tankesmedjan Den nya välfärden, en partipolitiskt obunden organisation som arbetar för ett mer förtagarvänligt samhälle med mer flexibilitet på arbetsmarknaden.

Syftet är, enligt Esra Karakaya, att belysa hur grupper av unga arbetslösa trollas bort med hjälp av statistik, och de konsekvenser det får.

Men att regeringen skulle dölja några grupper eller fejka statistiken tillbakavisas av arbetslivsminister Hans Karlsson.

– Det är det sätt vi har beräknat arbetslösheten på i alla tider, både med socialdemokratiska och borgerliga regeringar. Sedan särredovisas de heltidsstuderande, de kan man se hur många de är. Om man dessutom ska räkna in långtidssjukskrivna och förtidspensionerade också, blir det näst intill befängt, säger han.

– Detta har aldrig varit kontroversiellt, det har det blivit nu när det är valdebatt, då vill de borgerliga partierna räkna in dem för att göra arbetslösheten högre i Sverige än va den i själva verket är, om vi jämför med det sätt vi alltid har räknat på, säger Hans Karlsson.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".