Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Giftig alg kan orsaka fiskdöd

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 12.00
Den giftiga algen Chattonella.

Översvämningarna i Centraleuropa sköljer med sig näringsämnen från framför allt gödning inom jordbruk. Det medför en ökad risk för algblomningar längs västkusten. Under vintern har marinbiologer upptäckt att algen Chattonella, som i höga doser kan orsaka fiskdöd, funnits i vattnet.

– Den producerar dels ett fiskgift, och innehåller också mycket slem, som slemmar igen gälarna på fisken. Den är framförallt farlig för odlad fisk, för de kan inte rymma. Vild fisk känner av att det finns något i vattnet och sticker därifrån, säger Ann-Turi Skjevik är marinbiolog vid SMHI.

Algen Chattonella har nu under vintern funnits längs olika mätstationer i Skagerak. Enligt Ann-Turi Skjevik som suttit och räknat hur många Chattonella-alger som finns, har det varit ungefär 150 000 Chattonella-alger per liter vatten.

Inga alger vid mätstationer
Gränsen för att fisk dör går vid ungefär en miljon. Men vid den senaste mätningen förra veckan, fanns det inga Chattonella-alger alls vid mätstationerna.

Men än har inte vattnet från översvämningarna nått Skagerak och Kattegatt, utan det här vattnet rör sig under tre, fyra veckor upp längs Jyllands västkust. Vattnet är också blandat med lera som gör att solljuset har svårare att tränga igenom. Solljuset är en av förutsättningarna för att algerna ska växa.

Lera skymmer solljus
Forskarna väntar nu spänt på vad som ska hända, för det behöver egentligen inte bli någon kraftig algblomning i år, säger Ann-Turi Skjevik.

– Leran kan betyda att ljuset skyms, och skuggar algerna så att de inte kan växa. Så det kanske inte blir någon algblomning överhuvudtaget, säger hon.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".