Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saknade från DC 3:an förblir en gåta

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 12.23

Fyra av besättningsmännen på den svenska DC 3:an som sköts ned i juni 1952 är och förblir försvunna. Det konstaterar försvaret efter att ha avslutat undersökningen av botten nordöst om Gotland där DC 3:an legat i fem decennier.

Fyra besättningsmän har identifierats, ödet för ytterligare fyra är fortfarande oklart.

– Vi vet egentligen ingenting. Det finns i princip tre möjligheter. Det ena är att de ligger någonstans på havsbotten utanför närområdet, marinen har alltså sökt av över tolv miljoner kvadratmeter i närområdet, och där är vi ganska säkra på att de inte finns, säger Christer Magnusson, ansvarig för haveriutredningen.

– Men de kan ligga utanför det området, om de flutit en längre stund, om de lyckats blåsa upp en flytväst och den hållit tätt, kan de ha flutit i veckotal, de kan ha drivit i land någonstans, och slutligen finns det en minimal chans att ett fartyg har upptäckt dem och plockat upp dem, men det är väl det som är minst sannolikt, skulle jag tro, säger Christer Magnusson.

Sista kapitlen
Nu håller de sista kapitlen i historien om den svenska DC-3:an som sköts ner av sovjetiskt jaktflyg strax före halv tolv på förmiddagen den 13 juni 1952 att skrivas. Vraket återfanns först efter femtio år och i slutet av mars 2004 lyftes så den sargade flygplanskroppen ur östersjöns vågor.

I och kring flygplanet har kvarlevor efter fyra av de åtta besättningsmännen hittats.

Samtidigt kunde haveriutredningen konstatera att nödutgången öppnats och att det saknades fyra flytvästar och fyra fallskärmar.

Den sovjetiska piloten som sköt ned DC 3:an rapporterade också att han sett fallskärmshoppare lämna planet.

Rykten om att åtminstone delar av besättningen överlevt spreds länge under det kalla kriget. Det hette bland annat att svenska flygare skulle ha sett i sovjetiska fångläger.

Förblir borta
Men nu när bottenundersökningen är avslutad, kommer utredarna inte längre än att de fyra saknade är och förblir borta. En av förklaringarna kan vara att de har plockats upp, men det är i stort sett säkert att de då redan var döda:

– Vi tror inte att de har bärgats i levande skick. Vattentemperaturen var tio grader, och min bedömning är att man då överlever i två-tre timmar, och sannolikheten för att de skulle ha plockats upp i levande skick är i stort sett obefintlig.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".