Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kurdisk gerilla agerar alltmer öppet

Publicerat måndag 10 april 2006 kl 12.46
Kurdiska ungdomar i östra Turkiet har tänt eld på barrikader.

Den kurdiska självständighetsfrågan blir alltmer aktuell i Irak, Iran och Turkiet. Den inbördeskrigsliknande situationen i Irak och hoten om eventuella amerikanska bombningar av Iran tycks ha uppmuntrat kurdisk gerilla i både Iran och Turkiet till att börja agera mer öppet.

Den iranska polisen grep på måndagen sju kurdiska rebeller som misstänks ligga bakom morden på en polis och två iranska revolutionsgardister nyligen. Enligt flera samstämmiga rapporter har stridigheterna mellan kurdisk gerilla och iransk polis och militär tilltagit under det senaste året.

I östra Turkiet har oroligheterna spridit sig som en löpeld under de senaste veckorna i de värsta sammandrabbningar mellan poliser och kurdiska demonstranter på mycket länge.

Omfattande oroligheter
Även vid den syriska gränsen har oroligheterna varit omfattande mellan kurder och de turkiska myndigheterna.

Det hela ser nästan ut som en samordnad självständighetskamp av kurdiska grupper i flera länder. Den kurdiskbefolkade regionen är uppdelad mellan Turkiet, Irak Iran och Syrien.

Vad är det då som har framkallat denna våg av självständighetssträvanden?

Ja, det finns tre olika faktorer. En är att kurdernas framgångar i Irak har inspirerat de övriga kurderna i regionen. Ju närmar Irak närmar sig ett fullskaligt inbördeskrig desto större utsikter finns det för att kurderna i Irak att till slut verkligen utropa en självständig stat.

En annan faktor är att kurderna i till exempel Iran ser en slags möjlighet av ett eventuellt amerikanskt ingripande i Iran. Det kommer nu nästan daglig medieuppgifter från USA om att Washington har långt framskridna planer på att verkligen börja bomba de kärnteknologiska anläggningarna i Iran.

Agerar mer öppet i Turkiet
Slutligen har EU:s krav gentemot Turkiet i frågan om kurdernas rättigheter kontra Turkiet EU medlemskap säkert uppmuntrat kurderna i Turkiet att börja agera mer öppet igen.

Frågan är bara vad det här kan leda till. I värsta fall kan hela regionen sättas i brand. För varken de irakiska araberna, de persisktalande iranierna eller för den delen Turkiet vill se en ny stark stat formas i regionen.

USA må kanske hoppas på att inre oroligheter i Iran kan störta den sittande regimen men USA och Natoländerna ser knappast det som något positivt att Natolandet Turkiet destabiliseras.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".