Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Offentliga sektorns andel av BNP sjunker

Publicerat tisdag 11 april 2006 kl 02.00

Vårbudgeten beskrivs av regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet som en storsatsning mot arbetslösheten. Trots det krymper nu den offentliga sektorn som andel av den svenska ekonomin och skattetrycket sjunker.

Socialdemokraterna, och inte minst vänsterpartiet, ser sig som garanter för en stor offentlig sektor och satsningarna i vårbudgeten mot arbetslösheten och på unga, äldre och invandrare går på mer än tio miljarder kronor nästa år.

Men tabellerna i vårbudgetens finansplan, som Ekot har läst fast den blir offentlig först nästa vecka, visar att den offentliga sektorn fortsätter att krympa som andel av den svenska ekonomin.

Offentliga utgifterna sjunker
För sex år sedan motsvarade den offentliga sektorns utgifter 55 procent av hela den svenska ekonomin, BNP. Nästa år sjunker siffran till drygt 52 procent och 2008 till drygt 51.

Också skatternas andel krymper. Nästa år väntas de motsvara mindre än 50 procent av BNP och 2008 fortsätter andelen krympa.

Det här är inget socialdemokraterna och vänsterpartiet talar högt om och i kronor stiger förstås utgifterna och skatteintäkterna. Men att de offentliga utgifterna utgör en allt mindre andel av hela ekonomin är en trend sedan socialdemokraterna återtog regeringsmakten 1994.

Stark tillväxt
En förklaring är förstås att tillväxten varit stark under perioden och att budgetunderskottet var stort i början av 1990-talet.

Trots den här utvecklingen blir överskottet stort i den offentliga sektorn de kommande åren, enligt finansplanen. Över 50 miljarder kronor per år. Pengar som om inget görs går till att betala av på statsskulden som väntas krympa snabbt. Förra året motsvarade skulden halva BNP. 2008 spås den vara på mindre än 40 procent.

Positiv bild av ekonomin
I finansplanen målar finansminister Pär Nuder en positiv bild av ekonomin. BNP stiger, liksom sysselsättningen samtidigt som den öppna arbetslösheten faller tillbaka till 4,5 procent.

Men regeringens mål att åtta av tio ska vara sysselsatta nås inte trots regeringens satsningar på jobb de senaste åren. Ett orosmoment är inflationen ökar och nästa år passerar riksbankens mål.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".