Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norrbotten mest expansivt i Sverige

Publicerat tisdag 11 april 2006 kl 05.30
1 av 2
Ikeabygget drar till sig andra etableringar. Foto: Peter Öberg/SR
2 av 2
Bucht.

Bilden av Norrbottens län som ett område med hög arbetslöshet och dåliga framtidsutsikter håller mer och mer på att försvinna. På bara några år har två av landets mest expansiva områden växt fram i länet.

Det handlar dels om gruvnärigen och dels om Ikea som bygger ett nytt varuhus i Haparanda.

– För närvarande är det ju gruvindustrin som är oerhört het i malmfälten. Det är stora investeringar på gång i både Gällivare och Kiruna.

– Sedan har vi Haparandaområdet som är nästa stora område där det är ett väldigt sug i nu. Det kommer ju att komma väldigt mycket folk dit från Finland, norra Norge och nordvästra Ryssland, säger Gunnar Plym Forshell, chef för näringslivsavdelningen på länsstyrelsen i Norrbotten.

Stora investeringar
När det gäller gruvnäringen planerar statliga LKAB investeringar på 18 miljarder kronor i Kiruna-Gällivare-området under de kommande tio åren.

Rekordhöga malmpriser har medfört ett stort uppsving för näringen. Förra året mer än fördubblade LKAB sin vinst jämfört med tidigare rekordår.

I Haparanda vid kusten, vid gränsen till Finland, byggs just nu världens nordligaste Ikea-varuhus. Det har satt fart på näringslivet i Haparanda och dess finska tvillingstad Torneå som ju ligger alldeles intill.

Ikea-bygget drar
I slutet av året ska varuhuset stå klart men det drar också i gång en rad andra företagsetableringar. Några av dem som är klara är Rusta, Biltema, Ikano och Stadium, och det byggs köpcentrum och hotell.

Enligt Svenskt näringsliv har företagsklimatet förbättrats radikalt. Från att har varit nästan sämst i landet ligger Haparanda nu först på listan.

Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht tror att Haparanda-Torneå nu kommer att återerövra sin position som dominerande handelsplats i regionen.

– Vi här i Haparanda-Torneå får nu inom ett par års tid ungefär 150 000 kvadratmeter ny handelsyta och det gör att området blir den största handelsplatsen i hela Barentsregionen och kommer att dra till sig oerhört mycket människor och kunder, säger han.

Märks detta på andan i bygden?

– Det finns en enorm framtidstro här. Det lokala näringslivet investerar och det är nyetableringar varje dag. Jag vet att Arbetsförmedlingen dagligen har samtal från unga människor från Mälardalen, Göteborgs- och Malmöregionerna som vill flytta tillbaka och vill vara med och bygga det nya Haparanda, säger Sven-Erik Bucht.

Peter Öberg, Haparanda
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".