Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mildrad dom i sexbrott mot barn får kritik

Publicerat tisdag 11 april 2006 kl 16.56

Högsta domstolen fortsätter att tolka den nya sexbrottslagen på ett annat sätt än tings- och hovrätter. För tredje gången på kort tid friade HD i ett rättsfall på tisdagen en man från våldtäkt mot barn. Domen möter kritik från justitietskottets ordförande.

Justitietskottets ordförande, folkpartisten Johan Pehrson, anser att gränsen för att göra en översyn av den nya sexulabrottslagen börjar närma sig

– Jag tycker att det är för tidigt att dra några absoluta slutsatser. Det viktiga är att man funderar när vi har fått lite mera praxis och ser om vi tycker att sådana här störda, sjukliga beteenden har ett riktigt straffvärde, säger han.

– Vi ska också fundera på om vi tycker att rubriceringsfrågan har fallit rätt ut. Där finns det väl en hel del som talar för att den här översynen bör kan behöva komma rätt snart, säger justitieutskottets ordförande, Johan Pehrson.

Två år i tidigare domar
Den 21-årige mannen hade dömts till två års fängelse i tidigare instanser för våldtäkt mot en fyraårig pojke på en förskola i södra Storstockholm, men Högsta domstolen, HD, fastställde sin dom till sex månader fängelse för sexuella övergrepp på barn.

Högsta domstolens ordförande Bo Svensson menar att det inte går att döma på något annat sätt även om han förstår intentionerna med den nya sexualbrottslagen.

– Jo, men fortfarande gäller ju en gärning som är jämförlig med ett påtvingat samlag, och att med handen vidröra, kortvarigt, pungen och analöppningen, det fann inte vi var jämförbart med ett påtvingat samlag, säger Högsta domstolens ordförande Bo Svensson.

”Barnperspektiv saknas”
Professorn i straffrätt, Madeleine Leijonhufvud, menar att Högsta domstolen helt glömt bort barnperspektivet.

– Man kan inte se i domen att Högsta domstolen har försökt att ta reda på någonting om hur barn reagerar på olika sexuella handlingar. Det vore nog väldigt angeläget att man gjorde det, därför att det är ju inte självklart att barns upplevelse av till exempel just den här typen av handling är densamma som en vuxens. Barnet kanske får stora problem senare med minnet av den här händelsen, säger Madeleine Leijonhufvud. 

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".