Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggkrönikan den 15 april 2006

Publicerat tisdag 11 april 2006 kl 22.39

Bloggkrönikans tema är Linda Skugge och feminismen.

Under den gångna veckan förklarade författaren och krönikören Linda Skugge att hon slutar kalla sig för feminist eftersom alltför många dörrar, bland annat karriärdörrar, stängs om man placeras i det feministiska facket. ”Jag är precis lika låst i Feministrollen som Big Brother-tuttbruden är låst i sin roll. Det är helt värdelöst”, skrev Skugge bland annat i Expressen.

Karolina Lassbo med bloggen En glamourprinsessas dagbok känner sympati för Skugges avbön.

”Underbart Linda! Jag vägrar också att hamna i ett fack, en människa har fler sidor än så. Det finns inget svart eller vitt, det finns bara färgskalor! 

Jag vill inte heller ha en ensidig etikett! Att bli stämplad som ’en sak och inget annat’ är värdelöst! Jag vill inte bara ha en juriststämpel, bloggstämpel, studentstämpel, uppsalastämpel, falustämpel, glamourstämpel osv! Då har jag hellre MÅNGA stämplar.” 

Bloggen The Blogger formerly known as ensamma mamman är inte lika positiv:

”Det hela skulle vara en oförarglig bagatell, om det inte hade varit för att Linda Skugge uppmanar Sveriges ungdomar till konformitet och anpassning. Klä er inte utmanande, och kalla er framförallt inte för feminister, eftersom ’Ni förstör för hela er kommande karriär genom att kalla er feminister’.

Linda Skugge; Kvinnan som ger den svenska opportunismen ett ansikte.”

Och Freddyboy frågar retoriskt: 

”Menar du att man ska sluta att tro på en sak bara för att andra har lagt en massa konstiga värderingar i begreppet? Ska muslimer sluta att kalla sig för muslimer bara för att vissa nyhetsbyråer tenderar att likställa islam med terror? Ska homosexuella sluta upp med att vara så gayiga för att några säger att alla som har annorlunda sexuella preferenser förmodligen också utnyttjar barn? Ska den där tjejen längst bak i klassen som är lite annorlunda än alla andra sluta upp med att vara så annorlunda bara för att hennes mobbande plågoandar slår på henne? Jag ser inte riktigt var gränsen går... Du är snett ute Linda. Du rör dig i riktigt mjuk och farlig tankemässig sankmark.” 

Bloggen No more shit beklagar Skugges avhopp från feminismen: 

”Alla männen jublar. Nu är inte Skuggan så hotfull längre. 

All den här feministskräcken som hon ser överallt, den ser inte jag. I stället ser jag ett fi som är på G. För jämställdheten kommer inte låta sig tystas så lätt.  

Precis som ingen höjer på ögonbrynen över miljöpartiet och komposteringen, så kommer ingen att höja på ögonbrynen över feminismen heller. Feminismen behöver inte vara konstigare än vad man gör det.” 

Hanna Löfqvist med bloggen Vänster ser Skugges utspel som uttryck för en större rörelse i samhället: 

”Hennes avstånd från feminism kan ses i ett sammanhang där reaktionära krafter gör sitt återtåg: abortmotståndet hårdnar och brer ut sig, legalisering av prostitution är åter uppe på dagordningen, avdrag för pigor till överklassen påas osv.” 

Johanna Nylander på bloggen Felira skriver under rubriken Därför kommer jag aldrig att göra en Skugge. 

”Det är inte ett avståndstagande från feminismen som behövs, utan snarare ett reformerande. Många feminister ser kön framför människors individualitet, när det egentligen borde vara feminismens kamp att låta just människors individualitet vara det grundande när det handlar om bemötande och förutsättningar, istället för kön. 

Värderingar efter kön hör inte hemma i ett modernt samhälle. Vi är alla individer med individuella behov, och individuella förutsättningar. Trots detta så bygger dagens samhälle på den manliga normen, där kvinnlighet blir någonting annorlunda, och inte det normala. Där behövs feminismen. För att få folk att bli behandlade som folk, och inte efter vad de har mellan benen.” 

Jörgen I Eriksson
jorgeni.eriksson@sr.se

Citerade bloggar:
Karolina Lassbo: http://karolinalassbo.blogspot.com/2006/04/skugge-tar-avstnd-frn-feministrollen.html
Ensamma mamman: http://ensammamorsan.blogspot.com/2006/04/linde-skugga-slutar-att-kalla-sig.html
Freddyboy: http://freddyboy.blogg.se/100406124832_till_linda_skugge.html No more shit: http://force.blogsource.com/post.mhtml?post_id=305321 
Hanna Löfqvist: http://www.hannalofqvist.blogspot.com/ 
Johanna Nylander: http://felira.blogspot.com/2006/04/drfr-kommer-jag-aldrig-gra-en-skugge.html

Policy för Ekots bloggkrönika:
Ekots bloggkrönika återger åsikter, tankar och inlägg om politik och samhälle i vid bemärkelse som publiceras på bloggar på internet. Förutsättningen är att de ska vara relevanta, genomtänkta och välgrundade. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".