Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Region Skåne får mest utjämningspengar

Publicerat onsdag 12 april 2006 kl 12.30

Region Skåne är det landsting som får mest bidrag från det kommunala utjämningssystemet, ibland kallat Robin Hood-skatten. I år är bidraget till regionen tre miljarder kronor, vilket är en ökning med nästan en kvarts miljard kronor från året innan. Det är en ökning med nästan tio procent jämför med året innan.

– Det kan ju bero bland annat på att vi har en rätt kraftig invandring, till exempel från Danmark. De här invånarna betalar inte skatt i Sverige, utan de betalar i hemlandet, men de kan bo och utnyttja den kommunala servicen här i Sverige, säger Åke Andersson, ekonom på Region Skåne.

Statistiska centralbyråns senaste siffror visar också att kommunernas och landstingens finansiering av systemet minskar med nästan två och en halv miljard kronor mellan 2005 och 2006. Orsaken till det är att staten tagit på sig en större del av utgifterna.

Vården kostar mer
Att Region Skånes ökning blivit så stor i utjämningssystemet beror dels på att skattekraften i regionen blivit mindre och att antalet vårdtunga grupper blivit fler.

– Vi har fått en högre vårdtyngd, och därmed högre kostnader för vår sjukvård. Där är 100 miljoner ökning i utjämningssystemet på kostnadssidan.

Även en stor region som Västra Götaland får bidrag på över två och en halv miljard kronor under 2006 enligt SCB.

Upplevs som orättvist
Det enda landsting som bidrar med pengar är Stockholm, som betalat in nästan två miljarder kronor.

Att två så pass folkrika regioner som Västra Götaland och Skåne får pengar gör att stockholmarna upplever systemet som orättvist, säger Sören Olofsson som är landstingsdirektör i Stockholm.

– Det kanske upplevs som inte fullt rättvist av den här regionens invånare i den här aspekten. Det beror så vitt jag kan bedöma, det här är ju komplicerat, på att man inte tar hänsyn till de specifika strukturella kostnadsnivåer som finns i Stockholmsregionen i det här systemet. Då får det det här lite märkliga utslaget, säger Sören Olofsson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".