Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stödet för kärnkraft ökar i Sverige

Publicerat onsdag 12 april 2006 kl 12.25
Fler är positiva till kärnkraft.

En klar majoritet av svenskarna vill att de existerande kärnkraftsverken byggs ut och förbättras eller att det byggs helt nya kärnkraftverk. Det visar en opinionsmätning som gjorts av SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Jöran Hägglund, partisekreterare i kärnkraftskritiska centerpartiet, är inte förvånad.

– Vi har inte haft något Tjernobyl på många år. Debatten har enbart handlat om hur man minskar utsläppen. Då tror jag att människor inte fullt ut ser riskerna med kärnkraften, säger han.

Enligt undersökningen är det nu en absolut majoritet, 50 procent, som antingen vill bygga nya verk eller förbättra de nuvarande. 33 procent vill avveckla direkt eller låta de nuvarande verken fortsätta tills de har tjänat ut.

Långsam avveckling
Men i riksdagen är det fortfarande en majoritet som vill se en avveckling av kärnkraften om än i ett långsamt tempo. Det är bara moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna som tydligt vill fortsätta och använda kärnkraften utan hot om förtida avveckling.

För centerns del verkar det inte aktuellt med någon ändrad linje. Partiet vill ha en överenskommelse med marknaden om en avveckling, även om de övriga borgerliga partierna hoppas på en gemensam, och mer kärnkraftsvänlig linje.

Det parti som inte följer medlemmarnas uppfattning är socialdemokraterna. Där vill 47 procent utveckla kärnkraften, fast partiledningen pratar om avveckling.

Död fråga
S Anders Larsson som sitter i ledningen för ett kärnkraftspositivt socialdemokratiskt nätverk tycker att SOM-institutets resultat är bra. Men trots det så tror han inte på någon ändring av partilinjen.

– Den frågan är helt död för närvarande. Å andra sidan har statsmakterna gett klartecken till uppgraderingar och förlängningar av de befintliga verken. I den meningen visar besluten att vi är oerhört beroende av kärnkraften, säger S Anders Larsson.

Tycker du att regeringens beslut om renovering av kärnkraftverken samtidigt som man på sikt vill avveckla hänger ihop?

– Det kanske är svårt att se sambandet. Men jag upplever att det är både rationellt och klokt att hantera frågan på det sätt som regeringen har gjort, säger S Anders Larsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".