Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bara Stockholm betalar utjämningen

Publicerat onsdag 12 april 2006 kl 16.45

Under 2006 kommer stockholmarna att betala in närmare två miljarder kronor i det utjämningssystem som ibland kallas Robin Hood-skatt. Stockholms läns landsting är det enda landstinget som betalar in pengar i systemet.

– Ett system som innebär att det bara är Stockholm som är inbetalare, det går inte att försvara. Det är orimligt. Stockholmsregionen är inte den enda regionen i Sverige som har det väl förspänt och är något sånär väl fungerande.

– Att vi ska ha ett utjämningssystem, det tänker jag försvara, men jag vill inte försvara att andra välmående regioner inte är med och bidrar, säger Dag Larsson, socialdemokratiskt biträdande finanslandstingsråd i Stockholm.

Cancervård behöver pengar
Enligt moderaternas oppositionslandstingsråd i Stockholm, Chris Heister finns det delar i omsorgen i landstinget där det finns behov av mer pengar, bland annat cancervården.

– I cancervården behöver man ha vård på en gång. Idag får ju människor som är i behov av strålning vänta i upp till två eller tre månader när man egentligen skulle sätta igång med strålningen på en gång, säger Chris Heister.

Samtidigt som Stockholm betalar in pengar, så får de två andra folktäta regionerna i landet, Skåne och Västra Götaland, pengar. Exempelvis så får Skåneregionen en bidragsökning på över en kvarts miljard. Totalt får Skåne det högsta bidragsbeloppet i landet, cirka 2,7 miljarder kronor.

Danskar kostar i Skåne
Åke Andersson som är ekonom säger att det bland annat beror på den ökade invandringen från Danmark.

– Det kan ju bero bland annat på att vi har en rätt kraftig invandring, till exempel från Danmark. De här invånarna betalar inte skatt i Sverige, utan de betalar i hemlandet, men de kan bo och utnyttja den kommunala servicen här i Sverige, säger Åke Andersson, ekonom på Region Skåne.

”Det köper jag inte”
Men det argumentet köper inte Dag Larsson i Stockholm.

– Jag tycker att Stockholm ska vara med och se till att vi har fungerande äldreomsorg i Norrland, till exempel. Där har vi en åldrande befolkning och skatteintäkterna är låga.

– Men både Skåne och Stockholmsregionen är stora invandrarregioner, och det är både plus och minus med det. Båda regionerna har såväl oerhört välbärgade områden som ganska fattiga områden, så det argumentet köper inte jag rakt upp och ned, säger Dag Larsson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".