Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Toppchefer belönades trots bonusförbud

Publicerat onsdag 12 april 2006 kl 16.45
Postens vd Erik Olsson.

Postens vd och sju andra toppchefer fått drygt en miljon kronor som extra belöning, trots att regeringen förbjudit bonus i statliga bolag. Belönings-pengarna beslutades i styrelsen som säger att det inte är en bonus utan en gratifikation.

Frågan är då vad det är för skillnad på bonus och gratifikation.

– Det är en svår fråga. Bonus ska ju normalt vara relaterat till en personlig prestation. Det här är mer en kollektiv ersättning till ledningen för att man gjort ett bra resultat för företaget som helhet, säger Kjell Strömbäck som är representant för Fackförbundet ST i Postens styrelse.

Vad tycker du om att den här gratifikationen bara går till toppledningen?

– Det tycker jag inte om. Som facklig företrädare måste jag ju hävda att hela personalen borde få ta del av den resultatförbättring som Posten har gjort. Det har vi diskuterat med ledningen och väntar just nu på ett förslag från personaldirektören, säger han.

Posten verkar inte helt leva efter regeringens regler för de statliga bolagschefernas förmåner.

Kritik mot miljonregn
På våren för tre år sedan fick Posten en ny vd, Erik Olsson. Hösten 2003 skärpte regeringen reglerna för statliga bolagschefers förmåner efter kritik mot det miljonregn, som börjat falla över näringslivets toppdirektörer i form av feta bonusar.

Erik Olsson kan pensionera sig när han är 60 år istället för huvudregeln, 62 år. Erik Olsson får 50 procent av sin lön i pension. Alltså mer än de 32 procent av lönen som regeringens riktlinjer talar om.

Erik Olsson får extra betalt för vad han presterade som vd under 2004, sådant som brukar kallas bonus i vanliga fall men som Postens styrelse har valt att kalla för gratifikation. Bonus är inte tillåtet i statliga bolag sedan tre år tillbaka.

Engångsföreteelse
Extrapengarna till Erik Olsson och de sju andra toppcheferna i Postens ledning betalas bara ut en enda gång. Styrelseordföranden Marianne Nivert tycker inte att man ska jämställa gratifikation med bonus.

– Detta är inte ett incitamentsprogram, det är inte en rörlig lönedel. Detta är något som en enig styrelse har beslutat att vi skulle ge i detta speciella fall, säger hon.

Hon får stöd för sin tolkning av regelverket av statssekreterare Sven-Erik Söder.

- Nej, det är inget brott mot riktlinjerna, även om jag aldrig tidigare i den statliga bolagssfären har hört talas om någon liknande ersättning, säger Sven-Eric Söder.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".