Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brist på utbildad arbetskraft i industrin

Publicerat torsdag 13 april 2006 kl 12.35

Trots hög arbetslöshet tycker nästan vart tredje företag som levererar varor till fordonsindustrin att det är svårt att få tag i kompetent arbetskraft. Det är främst industriarbetare och produktionstekniker man har svårt att rekrytera.

– Det finns yrkeskategorier där man har en klar brist. Det är framför allt maskinoperatörer av olika slag och produktionstekniker, säger Sven-Åke Berglie som är vd för Fordonskomponentgruppen.

Tillsammans med Nutek har Fordonskomponentgruppen gjort en undersökning om framtiden för leverantörer till fordonsindustrin.

Företag har tillfrågades
272 företag med en omsättning på tillsammans 168 miljarder kronor har tillfrågats om läget idag och om framtiden. Det visade sig att nästan vart tredje företag tycker att tillgången på kompetent personal är dålig eller mycket dålig.

Sven- Åke Berglie tycker att det är regeringens ansvar att utbilda folk inom de områden där det finns behov. Men frågan är vilket ansvar branschen själv har för att locka till sig medarbetare.

– Inom industrin måste vi fråga oss vad vi kan göra för att få bort fördomar som finns om industrijobb. Men också vad vi kan göra för att öka intresset för teknisk utbildning, säger Sven-Åke Berglie.

Ökad handel med låglöneländer
Över hälften av företagen som ingått i undersökningen uppger att de kommer att öka sina inköp från låglöneländer med över femtio procent de kommande fem åren.

Att det är så svårt att få tag i kompetent personal i Sverige är en bidragande orsak, säger Sven-Åke Berglie.

– I debatten hör vi ibland synpunkten att i låglöneländerna kan man inte hitta folk med rätt utbildning och erfarenhet. Men där har vi ingen fördel i Sverige. Om vi har ett utbildningssystem som inte ger oss vare sig kvantitet eller kvalitet när det gäller teknisk utbildning, då är vi i ett underläge både på kostnadssidan och på utbildningssidan, säger han.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".