Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer än dubblerad vinst för Sony Ericsson

Publicerat torsdag 13 april 2006 kl 12.01
Kameramobiler säljer bra.

Det går riktigt bra för mobiltelefonibolaget Sony Ericsson. Vinsten för årets första kvartal mer än dubblerades jämfört med samma period förra året och även omsättningen steg kraftigt. Orsaken är att man tagit fram rätt typer av telefoner, enligt företagets vice vd Jan Wäreby.

– Första kvartalet har ju walkmantelefonerna fortsatt att sälja väldigt bra och kameratelefoner är ju fortfarande väldigt stort för oss. 80 procent av alla telefoner vi säljer har kamera, säger Jan Wäreby.

Vad är framtiden?

– Fortsatt satsning på musik, jag tror vi bara har sett början, musikmobiler, vad vi kan göra med operatörer i musiktjänster och så kopplingen till Sonys tillgångar på artistsidan, det är en styrka som vi kan spela på väldigt mycket framöver.

Dubblering av vinsten
Sony Ericssons vinst under årets första kvartal ökade från 653 miljoner kronor till 1,4 miljarder. Samtidigt ökade omsättningen från 12 miljarder till 18,6 miljarder kronor. Resultatet var bättre än marknadens förväntningar.

Överhuvudtaget tycks det gå bra för mobiltelefonibranschen och Sony Ericsson höjer nu prognosen för antalet sålda telefoner i världen under året.

Ökad tillväxt
Tidigare låg tillväxtprognosen på 10 procent, nu höjs den till över 15 procent. Det innebär mer än 900 miljoner sålda mobiltelefoner i år. Stämmer det så kommer nästan var sjätte människa i världen köpa en mobiltelefon i år.

– Det är en väldigt intressant trend att det dels är en fortsatt tillväxt av nya abonnenter. Vi ser en väldig fortsatt tillväxt i Latinamerika, vi ser i Östeuropa, i Afrika och i många av länderna i Asien, säger Jan Wäreby.

– Samtidigt ser vi ju en väldigt stabil bild vad det gäller de som har skaffat en telefon, att de byter. De skaffar en ny mobil ungefär vartannat år.

Fotrsatt satsning på utveckling
För de som vill arbeta för Sony Ericsson är det här goda nyheter. Satsningen på den stora utvecklingsavdelningen i Lund fortsätter, säger Jan Wäreby.

– En sak är klar, vår utvecklingsverksamhet i Sverige är otroligt viktig för oss, säger Jan Wäreby.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".