Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkarfacket kritiserar Försäkringskassan

Publicerat torsdag 13 april 2006 kl 16.45

En dryg fjärdedel av alla som är långtidssjukskrivna eller har tillfällig förtidspension kan komma tillbaka och börja arbeta igen, enligt en ny studie. Men Läkarförbundet tycker att Försäkringskassan har dåligt underlag när sjukskrivningar allt oftare avslutas utan att läkarna rådfrågas.

– Det är oerhört problematiskt, och där har vi nu fått från många kolleger reaktioner om att Försäkringskassan inte ser till individen, utan bara tittar på papperen för att göra en bedömning om de uppfyller kriterierna enligt lagen, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet.

– Problemet är att om man då inte kontaktar läkaren, och inte heller individen, då kan det bli felbedömning även för individen sett, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Krav på handläggare
Problemet är alltså den vardagliga hanteringen av sjukskrivna där Försäkringskassans handläggare känner kravet att få ner sjukskrivningarna och vanliga sjukskrivna därför kommer i kläm.

Men Eva Nilsson Bågenholm är ändå positiv till att Försäkringskassan nu försöker gå igenom fallen med långtidssjukskrivna mer noggrant, eftersom många ändå kan komma tillbaka i jobb om Försäkringskassan, arbetsgivare och läkare samarbetar bättre.

Försäkringskassans nya studie av personer som är sjukskrivna sedan två år eller har tillfällig förtidspension, eller som det egentligen heter tidsbegränsad sjukersättning, en ersättning som omprövas minst var tredje år, visar att 30-40 procent kan börja arbeta igen.

Tiotusentals
Utgår man från de 150 000 svenskar som är i den här situationen, betyder det att cirka 40 000 personer kan komma tillbaka i arbete igen.

– En väldigt stor grupp är inte färdigutredda utan det kan vara så att de har arbetsförmåga och bör gå tillbaks till arbetsmarknaden. Det är tiotusentals det handlar om, säger Curt Malmborg, generaldirektör för Försäkringskassan. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".