Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige kan slippa massprovtagningar

Publicerat fredag 14 april 2006 kl 11.00
Måste testas vid slakt.

Den massprovtagning av slaktdjur som Sverige tvingades till efter upptäckten av ett fall av galna ko-sjukan i Västmanland kan bli tillfällig. Jordbruksverket hoppas på nya EU-regler som snabbt ska kunna ge Sverige möjlighet att dra ner på de dyra proverna igen.

– Inom EU, som reglerar BSE-politiken, har man planerat en ny inriktning som liknar den Sverige haft hittills. Det handlar om att inte ta så mycket prover på normalslakten och mer på riskdjur.

– Allting tyder på att vi inte kommer att fånga upp fler BSE-smittade djur i Sverige. Då är det också troligt att vi ganska snart kan komma tillbaka till EU och få en mindre provtagning på sikt, säger chefsveterinären Leif Denneberg på Jordbruksverket.

Tror du att den här kraftiga utökningen är tillfällig?

– Ja, vi räknar med att den är ganska tillfällig, säger han.

Hårda provtagningsregler
När det stod klart att även Sverige fått ett fall av BSE, eller galna ko-sjukan, så försvann i ett slag det undantag som funnits från EU:s hårda provtagningsregler som kräver att alla kor som går till slakt och är över 30 månader gamla ska provtas för BSE.

Sverige har tidigare bara behövt ta 10 000 stickprover varje år. Men det antalet ökar nu till 185 000 tester, vilket betyder både mer krångel och högre kostnader.

Förändringar planeras
Men samtidigt minskar det totala antalet BSE-fall kraftigt i Europa. EU förbereder därför en förändring av provtagningen där inte testerna av till synes friska djur längre är så viktiga utan inriktningen sker på så kallade riskgrupper, något som alltså skulle kunna få ner antalet tester igen.

– Det blir ungefär som Sverige har gjort hittills. Alltså att man provtar riskdjur, till exempel självdöda, nödslaktade och äldre djur. EU är ganska långt framme i sin planering så redan till sommaren kommer man sannolikt att fatta ett beslut.

– Sedan ska det genomföras successivt. Varje medlemsland får sedan möjlighet att ansöka om förändringar i sitt sätt att provta, säger Leif Denneberg.

Finns det inte risker med att gå ner i antal provtagningar? Vi har ju ändå konstaterat ett fall i Sverige.

– Man har gjort stora undersökningar på hur man bäst kan finna BSE-fall, och det är i de riskgrupper som jag talar om, säger Leif Denneberg.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".