Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristna uppmanas hjälpa palestinier

Publicerat fredag 14 april 2006 kl 16.02
Svenska pilgrimer i Jerusalem. Foto: Christer Fridén/SR

Nu under påskveckan när mångas blickar är riktade mot Jerusalem, passar de kristna ledarna i staden på att protestera mot USA:s och EU:s beslut att avbryta den ekonomiska hjälpen till den palestinska myndigheten.

Kristna pilgrimer från världens alla hörn uppmanas att hjälpa palestinier som råkar illa ut när hjälpen uteblir.

Svenska pilgrimer går på långfredagen längs via Dolorosa i Jerusalems gamla stad, den väg Jesus enligt legenden släpade sitt kors innan han korsfästes på Golgata.

Fel att straffa palestinier
I ett påskbudskap vädjar nu den evangelisk-lutherska kyrkan i Det heliga landet om stöd för att kunna fortsätta den hjälp som försvinner när USA och EU stoppar bidragen till den palestinska myndigheten.

Det handlar bland annat om att hålla igång skolor och sjukhus. Och alla religiösa ledare i Jerusalem, patriarker och biskopar och Kyrkornas världsråd uppmanar västvärlden att ompröva sitt beslut att stoppa Palestinastöden.

Kjell Jonason är Svenska kyrkans ekumeniske och internationelle sekreterare i Jerusalem. Han tycker det är fel att straffa palestinierna för att de har röstat fram det militanta Hamas.

– Vi stödjer inte Hamas som sådant, men vi respekterar det palestinska folkets val. Och där väljer kyrkan att se till de svaga till de utsatta och ahar alltid gjort, oavsett vilka bistånd som avbryts och där människorna naturligtvis känner sig som kollektivt bestraffade, säger han.

Vädjan till EU
Kyrkornas världsråd har vänt sig till EU:s ordförandeland Österrike och vädjat om respekt för det palestinska folkets fria demokratiska val av ledare och påpekat att beslutet om stoppade bidrag bara leder till mer lidande och nya hot mot en framtida fred.

Hamas måste få en chans att visa vad det går för menar Kyrkornas världsråd. Många har ju till exempel varit oroliga för att det islamistiska Hamas skall ge sig på de kristna palestinierna.

– Det finns inga sådana klara tecken. Det finns enskilda incidenter, men man kan inte på något vis tala om någon förföljelse, varken från den palestinska myndigheten eller från muslimer mot kristna. Vi firar gudstjänster, vi får utöva vår verksamhet, vi har full frihet. Det är klart att det finns en oro på sikt för det här, framför allt för att den kristna befolkningen minskar.

I ett gemensamt påskbudskap säger alla dom kristna ledarna i Jerusalem att västs bojkott av Hamas drabbar ett helt folk som redan lider av förtryck och orättvisor.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".