Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot moderat förslag om vårddagar

Publicerat fredag 14 april 2006 kl 17.02
Förslag om vårddagar för vård av sjukt barn möter kritik.

Moderaterna föreslår att kraftigt sänka antalet dagar som föräldrar får ta ut för vård av sjukt barn. Trots att förslaget fått kritik, både inom partiet, av andra partier i alliansen och av socialdemokraterna.

– Ja vi gör ju en prioritering av att höja kvaliteten i förskolan och göra det lönsamt att arbeta. Den prioriteringen kommer vi stå fast vid. Då kommer vi ha förslag som innebär att det blir ett stramare bidragssystem, till exempel i föräldraförsäkringen. Det säger Anders Borg som är moderaternas chefsekonom

Men finns det här förslaget fortfarande med?

– Vi kommer i budgeten att redovisa en samlad bedömning där vi väger av olika förslag mot varandra, den samlade bedömningen kan man inte göra utifrån ett enskilt förslag. Vi lyssnar in synpunkter som framkommer från olika håll, och sedan är det upp till partiledningen och riksdagsgruppens styrelse att fatta ett beslut i frågan.

– Vi har lagt det här förslaget och det förslaget gäller tills vi presenterar en ny budget, men vi vill gärna lyssna in de synpunkter som finns.

Kraftig minskning av vårddagar
Det var i höstas som moderaterna i en motion till riksdagen föreslog att antalet vårddagar för sjuka barn skulle minska från 120 till 15 per barn och år.

Motionen avslogs i riksdagen och socialminister Berit Andnor var inte sen att kritisera förslaget.

– Vi har 120 dagar och det är för att det inte ska finnas något hinder i de fall att barn blir sjuka. Alla som har haft barn och alla barnfamiljer vet att 15 dagar är något som är fullständigt helt oacceptabelt, säger hon.

Kritik från folkpartiet
Men förslaget får kritik även inom den borgerliga alliansen. Folkpartisten Erik Ullenhag är en av de som säger att de inte kan ställa upp på att sänka antalet vårddagar så mycket.

– Det blir inte ett borgerligt alliansförslag och det är inte en fråga som folkpartiet kan ställa upp på efter ett regeringsskifte. Därför att det ger väldigt tuffa konsekvenser för till exempel en ensamstående mamma som drabbas av att barnen är sjuka mycket, säger han.

Moderaterna inte oroliga
Men Anders Borg, moderaternas chefsekonom, är inte oroad av att till exempel folkpartiet inte ställer upp på förslaget.

– Vi har hittills kunnat komma i överens i alla de frågor som har varit avgörande för att få samarbetet att fungera och vi lyssnar givetvis på synpunkter ifrån till exempel folkpartiet eller kristdemokraterna, men slutgiltigt måste man göra en avvägning mellan vilka satsningar, vilka skattesänkningar och vilka besparingar som är nödvändiga.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".