Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hög fart i ekonomin men med orosmoln

Publicerat lördag 15 april 2006 kl 12.30

Efter helgen lägger regeringen fram vårbudgeten och den nya finansplanen. En nöjd finansminister har konstaterat att ekonomin växer mer än väntat. Vinstrekorden duggar tätt i exportbolagen, börsen fortsätter uppåt och överskottet i statsfinanserna sväller. Men hur bra går det egentligen, och hur länge?

Det är en sak att det fortsätter att vara hög fart i ekonomin i en rad stora och små länder och regioner runt om i världen räknat i. Då väntas världsekonomin växta med över fyra procent under 2006. 2005 var inget dåligt år och 2004 var ett av de bästa i mannaminne.

En annan sak är att fördelningen av tillväxten mellan olika länder är ojämn och i bland mycket ojämn. Det talas ofta om att vissa länder fungerar som draglok medan andra hakar på, åker snålskjuts, är medlöpare och ytterligare några fungerar som rena bromsklossar.

En droppe i havet
Vilken roll har då Sverige? Draglok? Knappast, den svenska ekonomin är som en droppe i havet och i bästa fall kan svensk ekonomi simma som en fisk i vattnet. Och att det istället i hög grad handlar om en anpassning, där ekonomisk politik, näringsliv och företag har roller som medlöpare.

Är det kanske därför som Sveriges ekonomi just nu växer med över tre procent medan till exempel Italiens stampar strax över nollstrecket.

Att Sverige har överskott i sina offentliga finanser och Italien ett så stort underskott att det bryter mot EU:s regler. Eller att den svenska statsskulden sjunker och Italiens är bra mycket större än landets hela bruttonationalprodukt .

Som EU-länder har ju Sverige och Italien samma ekonomiska mål och visioner och ändå går det så olika. För EU gäller ju den så kallade Lissabon-agendan, alltså att unionen ska bli världens mest konkurrenskraftiga ekonomi om fyra fem år. Hur ska det gå till? Förväntas resten av världen sitta med armarna i kors och betrakta hur EU-länderna närmar sig och kör förbi?

Läget tycks gott
Bortsett från en sådan, antagligen orealistisk, förväntan tycks ändå läget i världsekonomin vara gott, i vart fall om man inte tänker på en rad hot, risker och diverse ekonomiska obalanser mellan eller inom olika länder. Den lite snusförnuftiga sammanfattningen, som just nu och gradvis blir alltmer populär, är att ju längre tid det gått bra, desto mer ökar risken för att det ska börja gå dåligt.

Lite mer i detalj pekar flera konjunkturekonomer på minst ett tiotal olika hot:

 • Att amerikanska hushåll tappar konsumtionlusten när högre räntor på bostadslån börjar gräva hål i plånboken.
 • Att uppskruvade huspriser kraschar.
 • Att det blir ett hastigt fall i dollarkursen om USAs obalans och undnerskott i utrikeshandel och budget blir alltför stora.
 • Att det uppstår en oljeprischock på grund av politisk i oro i till exempel Mellanöstern, eller en konflikt mellan Iran och USA.
 • Att det uppstår social oro och ett ekonomiskt bakslag i Kina.
 • Att tecken på ekonomisk återhämtning i Tyskland landar i diket.
 • Att världshandelsorganisationen WTO misslyckas med komma överens om ett nytt avtal.
 • Att det i stället blir mer av handelshinder och protektionism i länder som Frankrike och Italien.
 • Att det uppstår spekulationsbubblor på aktiebörser och på metallråvaror.
 • Att fågelinfluensan utvecklas utom kontroll och övergår till en pandemi.
 • Eller som en bankekonom nyligen sade: att en hittills okänd faktor knuffar ner världsekonomin i en ny lågkonjunktur.

Sedan återstår väl bara en sak att säga: Glad påsk

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".