Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Näringslivsprofil hoppas på regeringsbyte

Publicerat lördag 15 april 2006 kl 15.00
Bruzelius.

Styrelseproffset Peggy Bruzelius, som haft tunga positioner i svenskt näringsliv sedan åttiotalet, funderar på att lämna Sverige om det inte blir borgerlig regering i höstens val. Bruzelius anser att vanliga medborgare ska vara glada över att direktörer får höga löner, och tycker att storföretagens ledare borde delta mer i samhällsdebatten.

– Demokratin i Sverige och yttrandefriheten skulle vinna på att höra vad personer som ändå har ansvaret för mellan 30 000 och 40 000 personer tänker, säger Peggy Bruzelius.

Därför var det enligt Peggy Bruzelius naturligt när Ericsson-chefen Carl Henrik Svanberg för en tid sen sa att det vore uppfriskande med ett regeringsskifte i Sverige. Hon är förvånad över den upphetsning Svanbergs uttalande väckte.

– Jag förstår inte det. Jag tycker att det är helt naturligt när man är chef för ett av Sveriges större företag att det har ett visst intresse vad en sådan person har för uppfattning, säger hon.

Överväger att flytta
Själv är Peggy Bruzelius mycket tydlig med vad hon förväntar sig av valet i höst:

– Om det inte blir någon ändring den här gången, då känner jag mig rätt uppgiven. Då vet jag inte om jag har lust att bo kvar här.

Höga löner till verkställande direktörer är enligt Peggy Bruzelius något allmänheten borde glädja sig åt, eftersom de ger staten mera inkomstskatt. Bonusdebatten är inte en angelägenhet för allmänheten utan för aktieägarna, anser hon.

– När det gäller allmänheten så tycker jag att den här debatten är lite lustig. Jag tycker faktiskt att det är ett problem för aktieägarna. Det är ju till och med så att som vanlig svensk medborgare ska man vara glad ju högre kompensationen är.

Öppna löner trissar chefer
Att företagsledarnas löner och ersättningar är offentliga har inte verkat återhållande, snarare tvärtom, tror Peggy Bruzelius.

– Verkställande direktörer är tävlingsmänniskor. När alla vet vad alla har, då springer lönerna iväg ganska snabbt, tror hon.

Den kanske mest omtalade ersättningsskandalen under senare år gällde Percy Barnevik. Han fick 900 miljoner kronor i pension när han slutade som ABB-chef. Peggy Bruzelius, som tidigare arbetat när Barnevik, tycker att den ansvariga styrelsen, med Peter Wallenberg i spetsen, kom för lindrigt undan den gången.

– Om någon har villkor i form av pension, bonus eller annat som anses för högt, så är det de som har beviljat det som man i första hand ska kritisera och inte den som får det.

De kom för lindrigt undan, som du ser det?

– Jag tycker det.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Peggy Bruzelius har styrelseuppdrag i:

  • Electrolux (vice ordförande)
  • Scania
  • Axel Johnson
  • Lancelot Asset Management AB (styrelseordförande)
  • Näringslivets börskommitté
  • SNS förtroenderåd 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".