Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Viktig utrustning för tung för ambulanser

Publicerat lördag 15 april 2006 kl 16.45

De senaste årens utveckling på det medicintekniska området gör att ambulanserna blir allt mer fyllda av avancerade apparater. Det innebär att ambulanscheferna noga måste välja vilken utrustning som ska vara i ambulanserna, annars överskrids maxvikten och ambulanserna kan bli trafikfarliga.

Ett exempel på avancerad utrustning i ambulanserna är en ny hjärt- och lungräddningsmaskin för hjärtsjuka patienter.

– Vi uppskattar att den väger mellan tio och tolv kilo. Det innebär att vi kommer att undersöka möjligheten att plocka bort någonting annat. Det kan till exempel röra sig om ambulansens verktygsutrustning, skiftnycklar, spett och liknande, säger Bengt Asplén som är verksamhetschef för ambulanserna inom NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla.

Mekanisk hjärtmassage
Med hjälp av luft lyfts och sänks en liten sugkopp. Anordningen spänns fast över bröstet på den hjärtsjuke patienten och ger helt enkelt hjärtmassage på mekanisk väg.

Fördelen är att hjärtmassagen utförs med exakta sekund intervall, jämfört med när en människa, som ju riskerar att bli trött, ger hjärtmassage. Därmed ökar också chanserna för att de patienter som drabbas av hjärtstopp ska överleva.

Maskinen kallas för Lucas och är bara en i raden av ny teknik som är anpassad för ambulanser. Men Lucas väger alltså några kilo och annan utrustning måste därför plockas ut.

Flera ambulanser runt om i Sverige har redan en Lucas-maskin som standardutrustning, men långtifrån alla av Sveriges 400 ambulanser. Viktproblemen är en orsak till än så länge saknar den här hjärt- och lungräddningsmaskinen.

Utreder standardutrustning
Socialstyrelsen är medveten om problemen med ambulansernas vikt och ska under ett år, tillsammans med Läkemedelsverket och Vägverket, utreda vilken slags standardutrustning som ska finnas i det fordon som kallas för ambulans.

– Vi kommer inte att detaljreglera. Däremot kommer vi att lägga en miniminivå på vilka funktioner man måste ha i bilen, och vilka patienter man ska kunna ta hand om, bland annat hjärtstoppspatienter, säger Sylvia Myrsäll som är utredare vid Socialstyrelsen.

Men Sylvia Myrsäll säger ändå att det även i framtiden är upp till varje enskild region och landsting att bestämma vilken vård som ska utföras i ambulanserna. Det kommer inte Socialstyrelsen att lägga sig i.

– Det är sjukvårdshuvudmännen som måste bestämma vilken nivå man vill ha sin verksamhet på, säger Sylvia Myrsäll.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".