Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk energikunskap borde exporteras

Publicerat måndag 17 april 2006 kl 12.30

Sverige satsar alldeles för lite på att utnyttja sitt kunnande om förnyelsebar energi och hållbara energilösningar för export. Det anser Världsnaturfonden i en rapport om Sveriges exportmöjligheter på energiområdet.

Växande ekonomier som Kina och Indien är nya marknader, som borde vara intressanta för svenska aktörer, enligt rapporten.

– På kort sikt är vi väldigt starka både på biobränsle och vindkraft. På lite längre sikt har vi världsledande forskning på solceller också, så här ser vi en enormt snabb utveckling i de snabbt växande länderna, säger Dennis Pamlin som arbetar med energi och klimatfrågor i Kina för Världsnaturfonden.

Kina behöver utveckling
I Kina är de stora energikällorna idag kol och en massiv utbyggnad av vattenkraft. Guoyi Han är kinesisk forskare vid Stockholm Environment Institute.

– Det blir en enorm utmaning, för idag baseras 60-70 procent av energin på kol, säger Guoyi Han.

De bolag som arbetar med förnyelsebar energi i Sverige har perspektivet mest inriktat på hemmamarknaden och kontakterna utåt är trevande.

– Det vi kan bidra med är ju kunskap om hur vi jobbar i Sverige. Vi har haft två studenter från Kina i fyra månader. Vi försöker hjälpa till på det sättet, säger Jan Åke Jacobsson, vd på Falkenberg energi.

Hur ska man då komma förbi studiebesöksstadiet?

– Det är ju det steget vi måste ta nu, näringslivet, politikerna och myndigheter gemensamt. Se till att det inte bara blir studiebesök utan att man kan omsätta det i kommersiella lösningar som går att exportera, säger Ola Alterå, vd i Svensk fjärrvärme.

”Enda vägen framåt”
I Kina har regeringen bestämt att förnyelsebar energi ska utgöra 15 procent av energiproduktionen fram till 2020. Idag satsas en del bland annat på vindkraft och solenergi.

– Förnyelsebar energi är den enda vägen framåt. Det finns inget annat val, säger Guoyi Han bland annat med tanke på klimatfrågan.

Dennis Pamlin vill ha lite eld i baken både på politiker och företag.

– Se till att fylla de här hålen. Se till att folk blir ansvariga. Se till att våra ambassader runt om i världen rapporterar tillbaka vad som händer och vilka möjligheter för export som finns, att de här aktörerna får en trygg hemmamarknad, och att det blir klargjort att Sverige kommer att satsa på en omställning till ett hållbart energisystem.

– Det här är en satsning som kan förena både miljöhänsyn och ekonomisk hänsyn, säger Dennis Pamlin.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".