Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillbakadragen påve firar ett år

Publicerat måndag 17 april 2006 kl 16.45
Benedictus XVI oroas över att fler länder tillåter abort.

Det har gått ungefär ett år sedan Benedictus XVI valdes till ny påve i den romersk-katolska kyrkan. En av de viktigaste förändringarna under den nya kyrkoledaren är att katolikernas situation i Kina har blivit bättre, och framför allt har läget ljusnat de senaste veckorna.

De kristna utgör bara en mindre del av den kinesiska befolkningen, men ändå finns minst tio miljoner katoliker i landet. Den vanliga katolska kyrkan är förbjuden i Kina. De som trots det ordnar gudstjänster riskerar att hamna i fängelse, eller att försvinna spårlöst.

Huvudproblemet är att myndigheterna vägrar acceptera de biskopar som utses av påven i Rom. Istället har regeringen startat en egen statskontrollerad så kallad ”katolsk kyrka”.

Möjlig lösning finns
Men en kompromiss är nu i sikte. Kanske kan kyrkan i framtiden själv få utse tre tänkbara kandidater. Sedan skulle de kinesiska ledarna kunna välja ut en av dem till biskop.

Den här diplomatiska lösningen framfördes nyligen av Hongkongs ärkebiskop Joseph Zen. För två veckor sedan tog samme Joseph Zen ytterliggare ett steg i sin kyrkliga karriär, när påven utnämnde honom till kardinal.

Förutom Joseph Zen utnämnde påven Benedictus även sex andra kardinaler i förra månaden. Två av dem var amerikaner och två var italienare, och det betyder att just amerikaner och italienare fortsätter att dominera i den katolska kyrkans ledning.

Det sägs att den nye påven sätter sitt hopp till just USA och Italien, som är två av de mest kyrkliga länderna, åtminstone i den rika delen av världen. Medan däremot Västeuropa är problemområdet nummer ett i Benedictus ögon.

Moralfrågor oroar i Europa
Ett tydligt tecken på att katolska kyrkan jobbar i motvind här är att flera europeiska länder på senare år har infört registrerat partnerskap och andra rättigheter för de homosexuella. Påven är också orolig över att så många länder i Europa tillåter aborter.

När det gäller den här typen av moralfrågor finns inga tecken på förändring från den nye påvens sida.

Benedictus har ju i stort sett samma åsikter som den förre påven, den konservative Johannes Paulus. Istället handlar det mer om en skillnad i personlighet och ledarstil. Den nye påven är mer tillbakadragen, och det har blivit färre resor och färre massmöten.

Mattias Klefbeck
mattias.klefbeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".