Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jägarutbildning på I19 kan ändras

Publicerat tisdag 18 april 2006 kl 12.11
Flera har hoppat av.

För första gången har två kvinnor gått igenom den hårda jägarutbildningen vid I19 i Arvidsjaur. Deras erfarenheter kan nu leda till att jägarutbildningen förändras.

Ylva Möller muckade för en vecka sedan. Hon berättar att det var knäckande att ständigt få höra att hon var sämst på de fysiska övningarna.

– Jag var ju svagast hela tiden. Men det räckte inte med att jag var svagast – jag skulle höra att jag var sämst också. Jag var sämst och då hade jag inte rätt att uttala mig heller, det var ointressant att lyssna på vad jag hade att säga, berättar Ylva Möller.

Kom med av en slump
Ylva Möller säger själv att hon halkade in på jägarbataljonen i Arvidsjaur på ett bananskal. Hon ville ägna sig åt sjukvård under värnplikten och Pliktverket tyckte att hon uppfyllde de hårda kraven för att bli jägare. Men väl där fick hon hela tiden veta att hon inte räckte till.

– Frågan är vad som är relevanta krav och inte. Många har lättare för fält och många har lättare för fystester. Men i och med att det är fystesterna som räknas så spelar det ingen roll hur man klarar sig i fält, säger hon.

Menar du att tjejer har goda förutsättningar att klara de krav som ställs i fält?

– Ja, visst man få ju vara stark och beredd på att det är tufft, men jag tror inte att det skulle vara omöjligt för fler tjejer att göra det, säger Ylva Möller.

Tidigare har flera kvinnor påbörjat jägarutbildningen men avbrutit den på grund av kraven. Ylva Möller är en av två som nu gått hela utbildningen på 15 månader.

Utbildningen ändras
Bataljonschef Peter Fredriksson säger att regementet nu ska ändra utbildningen så att man går ifrån den stränga inriktningen på fysisk prestation och istället ger större utrymme åt den psykiska uthålligheten.

– Jag tycker att de har varit oerhört starka som har kunnat fullgöra värnplikten och de har fått oss att inse ett antal saker som vi måste förändra. Det är inte bara kvinnligt och manligt utan det handlar om att titta på om de krav som vi ställer är relevanta med hänsyn till den internationella verksamheten och till det moderna stridfältet. Då har vi kommit fram till att vissa av de kraven inte är helt relevanta, säger Peter Fredriksson, chef för jägarbatlajonen på 119 i Arvidsjaur.

– Det tycker jag är väldigt bra, om man nu vill ha tjejer där så får man nog tänka till lite, säger Ylva Möller.

Om man bortser ifrån de fysiska kraven. Finns det egenskaper som kanske är vanliga hos kvinnor som är användbara för en jägare?

– Ja, framförallt utomlands. Det har man hört många gånger att de vill ha tjejer som kan åka på utlandstjänst. Där är det mycket medling mellan olika parter och det tror jag är en sak som tjejer skulle kunna hjälpa till med ganska bra, säger Ylva Möller.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".