Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Träning obligatorisk i Malmös hemtjänst

Publicerat tisdag 18 april 2006 kl 17.45
Träning ger bättre hälsa.

Friskvård på betald arbetstid minskar inte sjukfrånvaron, men personalen mår bättre både fysiskt och psykiskt. Det visar ett treårigt projekt inom hemtjänsten i Malmö. Projektets målsättning var att få ner sjukfrånvaron.

Trots att målsättningen med projektet var att få ner sjukfrånvaron, så ses det ändå inte som ett misslyckande.

– Personalen säger ju att deras hälsa totalt sett har förbättrats under tiden, säger Vesa Leppänen, forskare på Arbetslivsinstitutet.

De anställda inom hemtjänsten i Limhamn/Bunkelflo i Malmö har under tre år fått ägna sig åt friskvård tre timmar i veckan. De som har deltagit hela tiden har fått mindre rygg- och magbesvär och de är mindre trötta och stressade.

Sjukfrånvaron densamma
Styrketräning och stavgång på arbetstid har alltså inte lett till minskad sjukfrånvaro, som var förhoppningen, men enligt forskarna kan de positiva hälsoeffekterna av träning på arbetstid visa sig först senare. Tre år kan vara för kort tid.

Övervikt och diabetes är ett växande problem och arbetsgivarens roll blir allt viktigare, menar forskaren Vesa Leppänen.

– Det är fullt möjligt att det här blir en av de stora frågorna för välfärdsstaten framöver, att börja diskutera huruvida man bör stimulera friskvård på arbetstid i ökad utsträckning. Det verkar som om vi rör oss mer och mer mot skolgympa på arbetstid, säger han.

Ledde till bättre hälsa
Sedan projektet inleddes har antalet hemsjukvårdare som bedöms tillhöra riskgruppen med förhöjt blodtryck och dålig kondition minskat med över hälften.

Nu fortsätter friskvårdsprojektet i Malmö, men det är inte längre frivilligt utan obligatoriskt.

– Jag tycker det är fantastiskt. Jag har varit sjukgymnast i snart 25 år och vi vet att det alltid har varit en självklarhet för poliser och brandmän. Att jobba som vårdbiträde eller undersköterska kräver i allra högsta grad en viss muskelstyrka, rörlighet och syreupptagningsförmåga, säger sjukgymnasten och projektledaren Åsa Arvidsson.

– Mig veterligt är det här den första hemtjänstgruppen i Sverige som vågar ta steget och göra det här obligatoriskt för sin dagpersonal.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".