Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökande klyftor i svenska ekonomin

Publicerat tisdag 18 april 2006 kl 16.48
1 av 2
Nuder sitter nöjd trots kritiken från oppositionen.
2 av 2
Klicka för nyckeltal.

På tisdagen presenterades regeringens vårbudget. Ekonomin går bättre än regeringen själv räknat med. Men arbetslösheten är fortfarande hög och budgeten visar också att klyftorna ökar.

– Jag tror att den viktigaste förklaringen till det du pekar på är att vändningen på arbetsmarknaden inte kom förrän för ett drygt halvår sedan. Det som framför allt snedvrider fördelningspolitiken är situationen på arbetsmarknaden, säger finansminister Pär Nuder.

– Jag kan inte annat än konstatera att situationen på arbetsmarknaden förbättras och då kommer också den här typen av skevheter att rättas till.

Arbetslösheten fortfarande hög
Enligt budgeten är svensk ekonomi ljusare än på länge. Tillväxten är hög, de offentliga finanserna går med överskott och statsskulden minskar.

Ett av få problem är att arbetslösheten trots ljusa framtidsutsikter ligger kvar på en hög nivå. Bland ungdomar har sysselsättningen minskat och inkomstklyftorna har ökat mellan de som har högst löner och de som har lägst.

Åtgärder för unga och gamla
Så här fem månader före valet så får regeringen och samarbetspartierna plats i vårpropositionen med reformer på sex miljarder kronor i år och tio miljarder nästa år.

Trots den goda ekonomiska utvecklingen föreslår regeringen 11 000 nya platser i arbetsmarknadspolitiska program. Plusjobben utvidgas också. 1 000 nya platser reserveras för unga och personer över 60 år ska kunna fortsätta med plusjobb tills de är 65.

Överstimulerad ekonomi
De borgerliga partierna är helt överens med regeringen om att det går väldigt bra för Sverige just nu, men undrar hur det kommer sig att det ändå behövs så många stimulansåtgärder.

– Om man kunde ha dopningprov på Sverige som man har i idrotten så skulle vi bli fällda för dopning, eftersom vår ekonomi är överstimulerad. Man hänvisar till god konjunktur, men har ändå massor av stimulansåtgärder som ger sken av att vara mer lämpade för lågkonjunktur. Den typen av valårsdopning är ju inte bra för ekonomin, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

– Det ska väljarna också ha klart för sig att när väl valet är över så försvinner mycket av de här åtgärderna, säger han.

Vill ge mer pengar till kommuner
Finansminister Pär Nuder är nöjd med budgeten. Men om det är något han saknar så är det mera stöd till invandrartäta kommuner.

– Jag skulle kanske ha velat ge de kommuner som är allra mest tagit sitt allra största ansvar var de invandrade svenskarna en ytterligare hjälpande hand. det är klart att jag känner väldigt starkt för de kommunerna.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".