Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt framsteg i bröstcancerforskningen

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 02.50

Medicin mot benskörhet kan också skydda mot bröstcancer. Det visar en stor studie på närmare 20 000 kvinnor som har gjorts i USA.

Resultatet är intressant, säger Jonas Berg som är bröstcancerspecialist och professor vid Karolinska Institutet.

– Allting som visar att man kan påverka risken att få en tumörsjukdom, och allt som kan visa att om man fått en tumörsjukdom, att man får färre återfall och överlever bättre, är alltid viktigt och intressant. Framför allt för en vanlig sjukdom som bröstcancer.

– Så det här är en liten pusselbit, och då pratar vi om pusselbitar vad det gäller att förhindra uppkomsten av cancer för vissa högriskindivider, säger Jonas Berg.

Det enda läkemedel hittills som har visat sig kunna förhindra bröstcancer heter tamoxifen. Nackdelen med det är att det samtidigt kan öka risken för livmodercancer och blodproppar.

Mindre risk för biverkningar
Men den nya amerikanska studien har visat att ett läkemedel mot benskörhet, raloxifen, är lika effektivt mot bröstcancer, men med mindre risk för biverkningar.

Studien är omskriven i Washington Post och kommer snart att presenteras på en stämma för amerikanska cancerforskare.

Jonas Berg har inte haft tillgång till hela studien ännu, men säger att medicinen kan komma att användas även i Sverige i framtiden.

– Potentiellt ja, för vissa högriskindivider, säger Jonas Berg.

Det kan handla om kvinnor i familjer med ärftlig bröstcancer, och kvinnor som tidigare haft tumörer.

Att ett medel mot benskörhet kan förhindra bröstcancer är egentligen inte förvånande, säger Jonas Berg. Kvinnans hormoner hänger samman med halten av benmineral.

Entusiasm bland amerikanska forskare
Men att det visade sig vara så effektivt också mot bröstcancer var förvånande, och flera amerikanska cancerforskare uttrycker stor entusiasm över forskningsresultaten som tros kunna göra att färre kvinnor utvecklar bröstcancer.

Samtidigt är andra, däribland Jonas Berg, mer försiktiga och påpekar att det behövs mer forskning.

– Med den dokumentation som jag har idag är det fortfarande för lite för att gå ut med en generell rekommendation, jag behöver mer data för att vara tydlig i en sådan åsikt, säger Jonas Berg, som är bröstcancerspecialist.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".