Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Dom mot sköterska får stor betydelse"

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 11.54

En sjuksköterska från Kalmar dömdes på onsdagen av Högsta domstolen för vållande till annans död efter att hon feldoserat en medicin till ett spädbarn som dog. Domen kommer att få stor betydelse för hur misstag inom vården ska hanteras, enligt kvinnans försvarsadvokat.

– För vårdpersonalen innebär det här att i fortsättningen är det domstol som gäller om man begår några misstag, om de inte är helt bagatellartade, givetvis. Det ska inte handläggas disciplinärt, och det får ju en avsevärd betydelse, säger sjuksköterskans försvarsadvokat Sture Larsson.

Det var i maj 2002 som den erfarna sköterskan råkade välja en för hög koncentration av en kramplösande medicin när hon skulle behandla en tremånaders baby.

Överdoseringen ledde till barnets död. Sköterskan anmälde själv händelsen, som hon menar berodde på brister i sjukhusets rutiner kring läkemedel. Det fanns två olika styrkor på medicinen och instruktionerna hon fick var otydliga.

Villkorlig dom
Hon åtalades ändå för vållande till annans död och fälldes i både tingsrätten och hovrätten, och Högsta domstolen fastställde på onsdagen alltså den villkorliga domen tillsammans med 50 dagsböter.

Både försvaret och Vårdförbundet har hävdat att fallet inte borde behandlas i en domstol eftersom det inte rör sig om ett uppsåtligt brott, utan i stället av vårdens eget sanktionssystem, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Spelar ingen roll
Men Högsta domstolen slår i sin dom fast att det inte spelar någon roll att vården har sitt eget disciplinsystem.

Vårdpersonal har ett eget juridiskt ansvar för sina arbetsuppgifter, och sköterskan borde ha kontrollerat blandningen noggrannare, enligt domen.

Domen är den första i sitt slag enligt Vårdförbundet, som också anser att den delvis spelar ut ansvarsnämndens roll.

”Osäkerhet bland anställda”
Ingrid Frisk som är vice ordförande i Vårdförbundet menar att systemet nu måste ses över eftersom det skapar osäkerhet bland de anställda.

– I och med denna dom så uppfattar vi det så att vi har två parallella system, dels sjukvårdens ansvarsnämnd, men också att man kan fällas i allmänt åtal.

Ingrid Frisk befarar att dagens system, där personalens egna anmälningar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ligger till grund för förbättringar av patientsäkerheten, hotas om anställda inte vågar berätta av rädsla för att ställas inför en vanlig domstol. Men Vårdförbundet anser också att det kan komma att tvinga personalen ta försäkringar.

– Vi som personal i vården kommer att behöva skaffa oss privata försäkringar för att kunna täcka eventuella rättskostnader. Då kommer försäkringsbolagen förstås att bli de stora vinnarna. Det är de enda vinnarna som jag kan se, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet. 

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".