Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner ska få rabatt på ungdomshem

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 12.37

De tre storstadskommunerna, Stockholm, Göteborg och Malmö kan tillsammans med några andra kommuner komma att få en statlig rabatt för de ungdomar som placeras på särskilda ungdomshem.

Enligt regeringens vårproposition ska staten bidra med 40 procent av kostnaden, som ligger på 4 000 kronor per dygn, säger socialtjänstminister Morgan Johansson.

– Det är väldigt stora kostnader för kommunerna att göra de här placeringarna. Vi lyfter av åtminstone 40 procent av de kostnaderna. Men jag vill samtidigt ställa motkrav. Jag vill att kommunerna blir bättre när det gäller eftervården, det vill säga när man väl kommer ut från sin institutionsvård. Då ska det finnas ett genomtänkt vårdinnehåll, att man har jobbat med familjen, bostadsområdet och gått in med mer strukturerade öppenvårdsinsatser, säger Morgan Johansson.

Sänker kostnaderna
De kommuner som kan komma att omfattas av förslaget kommer att få dygnskostnaden sänkt med 1 600 kronor om riksdagens väljer att gå på regeringens linje.

Flera kommuner i landet klagar ju över att det kostar mycket pengar att placera ungdomar i ett ungdomshem. Enligt socialtjänstminister Morgan Johansson tvekar också många kommuner att faktiskt göra placeringar på grund av kostnaden, i värsta fall avstår också kommunerna helt.

Därför tror Morgan Johansson att antalet placeringar kommer att öka med 20 procent genom den här rabatten som vissa kommuner kan få.

”Behöver byta miljö”
Men samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och Landsting säger å sin sida att kommunerna inte avstår på grund av ekonomiska skäl. Ungdomarna och deras familjer får istället stöd och hjälp på hemmaplan genom olika slags behandlingsprogram med samtalsterapi som grund.

Men Morgan Johansson tycker att många av ungdomarna med problem behöver byta bort hemmiljön en tid, enligt lagen om vård av unga, LVU, och han får stöd av Ingemar Gudmundsson, chef för ungdomspolisen i stadsdelen Kortedala i Göteborg.

Polis tycker staten ska betala
Gudmundsson tycker dock inte det är ett kommunalt ansvar. Det borde staten betala, säger han.

– Man kan ju jämföra med ett fängelsestraff: Han bor i en stadsdel som är utsatt och begår ett brott, men kommunen ska betala fängelset och de har inte råd. Jag tycker att man kan göra en sådan jämförelse, säger Ingemar Gudmundsson.

Borde det ligga mer på staten?

– LVU borde ligga helt på staten. Har länsrätten tagit ett beslut att den här personen ska omhändertas bör ju staten betala det, säger han.

Alla får inte rabatt
Det är heller inte alla kommuner som kommer att kunna ta del av de sammanlagt 250 miljonerna under de tre åren. Först och främst är det Stockholm, Göteborg och Malmö, sedan kommer ytterligare några kommuner att omfattas av det statliga bidraget.

– Det är de kommuner som har haft störst problem. Jag tycker att vi nog ska börja där, socialtjänstminister Morgan Johansson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".