Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Irriterad Persson i KU om doktorshatt

Publicerat onsdag 19 april 2006 kl 14.47
Göran Persson.

Statsminister Göran Perssons hedersdoktorshatt vid Örebro Universitet var uppe i riksdagens konstitutionsutskott på onsdagen. Göran Persson tillbakavisade helt folkpartisten Tobias Krantz antydningar om jäv.

– Jag har ju ingen som helst myndighetsutövande uppgift eller ingen som helst konkret beslutsfattande avseende detta universitet och kommer heller aldrig att ha, sa Göran Persson. 

– Nu är det i och för sig så att regeringen kan uppgradera högskolor till universitet och ge anslag och sådana saker, så det är klart att det finns en koppling där, sa folkpartisten Tobias Krantz. 

– Herr ordförande, får jag bara säga på en gång, att detta är så dåligt och så slafsigt, att tro att man skulle sitta i en regering och ta beslut om att gradera en högskola till universitet därför att man några år senare ska få ett hedersdoktorat, sa Göran Persson.

– Det är möjligt att det finns den typen av spekulationer inom folkpartiet, det får säga mer om folkpartiet än om tillståndet i landet.  

– Det är självklart så att den typen av diskussioner aldrig förs, kan inte föras, och skulle de över huvud taget komma i närheten av att föras, så har de ju omedelbart diskvalificerat sig själva. Det är så dåligt, Tobias Krantz, så sluta med det där, sa Göran Persson. 

Förutom Göran Perssons doktorshatt tog konstitutionsutskottet också upp regeringens utnämningspolitik som de borgerliga partierna vid flera tillfällen har anmält till KU. 

Göran Persson försvarade hur utnämningarna av höga statliga chefer har skett och sade sig inte alls känna igen bilden av ett politiserat utnämningssystem som ensidigt gynnar socialdemokraterna. 

– Jag har aldrig upplevt exempelvis att de moderater vi har rekryterat som statliga chefer har agerat illojalt, eller att centerpartister har gjort det, eller att de socialdemokrater vi har befordrat har uppfattat sig såsom att de har något slags extra mandat. Hela det resonemanget är felaktigt, sa statsminister Göran Persson. 

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".